"U CG 11.000 raseljenih sa Kosova"

Direktor crnogorske Uprave za zbrinjavanje izbeglica Željko Šofranac izjavio je da u Crnoj Gori trenutno boravi 11.000 interno raseljenih lica sa Kosova.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.11.2014.

10:18

Default images

On je dodao da je oko 100 porodica izrazilo želju da se vrati svojim domovima.

Šofranac je u izjavi Tanjugu rekao da je svih ovih godina Vlada Crne Gore kroz akcione planove i strategije raseljenima omogućila smeštajne kapacitete i pravo na zdrastveno siguranje, obrazovanje, pravo na posao, a kroz sarajevski proces i preko IPA projekta počela gradnju stambenih jedinica za njih.

Prema njegovim rečima, te stambene jedinice će u najvećoj meri biti izgrađene, u Podgorici u naselju Konik gde živi najugroženija populacija, oko 2000 Roma, ali i u drugim gradovima Crne Gore.

Šofranac je kazao da trenutno postoji izuzetno interesovanje za povratak raseljenih jer je, kako je objasnio, povratak pospešen velikom radnom i političkom aktivnošću ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića sa kosovskim ministrom Daliborom Jevtićem.

Napomenuo je da je u poslednjih par meseci iz Crne Gore na Kosovo varćeno oko 100 raseljenih osoba i da je želja da se taj trend nastavi.

“Imamo 700 lica, odnosno 100 porodica koje su raspoložene da se vrate ne samo u pećkom okrugu nego i u jednoj opštini gde je to do sada bilo nemoguće - Djakovici”, naglasio je Šofranac.

On je dodao da su u saradnji sa međunarodnim institucijama aktivnosti usmerene da se na Kosovo iz Crne Gore vrate i ne samo raseljena lica romske nacionalnosti već i drugi, na način što će im biti izgrađene porušene kuće i stvoreni uslovi za normalan život u povratničkim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: