Godišnjica Bitke na Kadinjači

U spomen kompleksu Kadinjača kod Užica danas će biti održana centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 73 godine od Bitke na Kadinjači.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

00:51

Default images

Kod spomen-kosturnice herojima Kadinjače biće položeni venci i odate visoke državne i vojne počasti, a državnu delegaciju predvodiće Dragan Popović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Vence će takođe položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Užica, SUBNOR-a Srbije, brojnih udruženja, kao i veterani Drugog svetskog rata i veliki broj građana.

Pored državnog sekretara Popovića, prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Užica, nakon čega će uslediti prigodan umetnički program.

Spomen-kompleks “Kadinjača“ kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine sredstvima Ministarstva rada, zapošllavanja i socijalne politike.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica, podseća se u saopštenju, svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.

Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali herojizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke.

Znatno proširenje i obogađenje kompleks je doživeo 1979. godine kada je, po projektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić, okončano njegovo uređenje i kada je dobio današnji izgled, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: