Kako se živi u Mosulu pod vlašću ID

Mosul je oslobođen, a suniti da žive u miru pod okriljem šerijatskog zakona, navodi se u reportaži Al Hajata, zvanične televizije Islamske države.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

20:30

Default images

Ovaj grad u Iraku je nekoliko puta padao u ruke džihadista, vodile su se velike borbe između vladinih snaga i Islamske države, da bi na kraju ekstremisti uspeli da uspostave vlast, koja počiva na doslovnoj primeni šerijatskog zakona.

“Neka svi dođu ovde da vide da Islamska država ne čini ništa loše. Građani Mosula su sada potpuno slobodni, što nije bio slučaj ranije. Malikijeva vojska nas je tukla, hapsila, pretresala automobile...“, navodi neimenovani Iračanin.

Glavne borbe su vođene oko brane u Mosulu, koja je smatrana veoma važnom strateškom tačkom jer taj deo Iraka snabdeva električnom energijom.

“Borba za Mosul je trajala tri dana, 200 mudžahedina se sukobilo sa brojnijom iračkom vojskom koju finansira Amerika. Trećeg dana braća su ubila jednog generala vojske Iraka, posle čega su krenuli u opšti napad sa svih strana. Sledećeg jutra iračka vojska je ostavila oružje i pobegla“, ističe reporter Al Hajata.

Takođe, u snimku se navodi da preostali hrišćani u Mosulu prelaze u islam.

“Dolaskom Islamske države islam je ušao u živote stanovnika na potpuno drugačiji način. Hrišćani nam prilaze, sada vide šta je istinski islam i šta sve dobro donosi u život. Preko 130 Jazida je primilo islam, a znamo da su oni do sada obožavali đavola“, dodaje reporter.

Navodi se i da je u Mosulu otvoren šerijatski sud i da je za dva meseca rešio hiljadu predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: