Černobilj - iz vazduha još jeziviji

Prošlo je 28 godina od nuklearne katastrofe u Černobilju, a najnoviji snimak iz vazduha svedoči da vreme u tom gradu u Ukrajini i dalje stoji.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

19:02

Default images

Britanski fotograf Deni Kuk je dronom snimio kadrove iznad Čerbobilja kao i grada Pripjata, koji je nekada imao gotovo 50.000 stanovnika.

Sada je taj deo Ukrajine potpuno pust, a da godinama niko nije ništa pomerio vidi se i po visini drveća, koje nadvisilo i najviše stambene objekte.

“Černobilj je jedno od najzanimljivijih i najopasnijih mesta na kojima sam bio“, naveo je Kuk.

Havarija u nuklearnoj elektrani u Černobilju dogodila se 1986. godine, eksplozija je u atmosferu izbacila ogromne količine radioaktivnih materija i smrtonosnu dozu radijacije koja izaziva teške bolesti.

Nema gotovo nikakvih naznaka da bi Černobilj i Pripjat mogli ikada da budu ponovo naseljeni. Dozvoljene su posete, ali one mogu da traju samo nekoliko sati zbog opasnosti od radijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: