Češka:Ministar dobio sumnjivo pismo

Češkom ministru unutrašnjih poslova Milanu Hovanecu ponovo je danas stiglo pismo sumnjive sadržine koja može biti otrov.

Izvor: Beta

Petak, 28.11.2014.

11:11

Default images

Pismo je stiglo u trenutku kada u MUP-u zaseda krizni štab zbog serije pisama sa otrovom u smrtonosnim dozama koje je uz Hovaneca dobio i ministar finansija Andrej Babiš.

"Jutros je u Ministarstvo stigla sumnjiva pošiljka. Pozvali smo vatrogasce, oni su pošiljku proverili i predali dalje Državnom institutu za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu", saopštio je medijima portparol češkog MUP-a Jozef Holek.

"Rezultati će biti poznati naredne nedelje", kazao je češkoj novinskoj agenciji ČTK portparol Instituta Radek Pokornjik.

Hovanec je danas saopštio novinarima, nakon zasedanja Centralnog kriznog štaba, da pojačava obezbeđenje državnih institucija i zvaničnika, a da će institucije dobiti i posebno upustvo za oštriju kontrolu prispele pošte.

Prošle sedmice otrov u dozi dovoljnoj da ubije stigao je i njemu i ministru finansija, a u predsednički zamak Hradčani i češku komercijalnu televiziju Prima stigla su anonimna pisma sa bezopasnim praškom.

"Samo dve pošiljke sadržale su otrov. Sistem kontrole sumnjivih pošiljki funkcioniše i niko nije bio ugrožen", kazao je Hovanec i dodao da je kroz tu posebnu kontrolu od 2006. godine u Češkoj prošlo 4.000 sumnjivih pisama i paketa.

Hovanecu je prošle sedmice stigla iz Švedske, običnom poštom, pošiljka bez pratećeg pisma, samo sa dve kapsule, kako se pokazalo u laboratoriji, punim cijanida u dozi opasnoj po život. Ministru finansija smrtonosna pošiljka je stigla iz Slovenije.

Početkom ove sedmice anonimni ucenjivači poslali su elektronskom poštom u nekoliko redakcija čeških medija pretnju da će od ove sedmice, pošto vlada nije ispunila njihove uslove o kojima policija nije saopštila ništa, početi iz inostranstva da šalju pisma sa otrovom i običnim građanima.

Tvrdili su u tom imejlu da je otrov dobio i šef češke policije Tomaš Tuhi, ali policija to nije potvrdila.

Pošiljaocima pisama sa otrovom po češkim zakonima preti do osam godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: