Olandova poruka afričkim liderima

Fransoa Oland je, dva dana pred samit Frankofonije u Dakaru, pozvao afričke lidere da odole iskušenju da se grčevito drže vlasti i da zato čak menjaju i ustave.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

00:22

Default images

Na pitanje o odlasku s vlasti predsednika Burkine Faso, Bleza Kompaorea krajem oktobra pod pritiskom naroda, francuski predsednik Fransoa Oland je ocenio da je to zbacivanje "lekcija mnogim šefovima država, ne samo u Africi".

U intervju za TV kanal "Frans 24" i "TV5 Mond" i za "Radio Frans enternasional", Oland je rekao: "Ne menjajte ustavni poredak radi ličnog interesa" što je Kompaore pokušao, te je zbačen posle 27 godina vladavine.

Na pitanja o stanju u nekoliko afričkih zemalja čiji lideri mogu doći u iskušenje da promene ustave radi ostanka na vlasti - u Demokratskoj Republici Kongo, Kongu i Ruandi, Oland je ukazao na potrebu poštovanja "poruke iz glasačkih kutija".

"Ishod glasanja... ne možemo menjati nekažnjeno. Kada šef države ostane više uzastopnih mandata i čak dostigne starosnu granicu ili najveći dopušten broj mandata, ne može postupiti drugačije" osim da ode s vlasti", rekao je on.

A u zemljama u kojima nema ustavnog ograničenja mandata lidera - kao što su Čad, Kamerun, Gabon i Togo, Oland smatra da je nužno obezbediti da izbori budu "slobodni, pluralistički i demokratski".

"Francuska nije staratelj afričkih zemalja. Moj odnos sa afričkim liderima nikada nije bio odnos uticanja ili dominacije (...). To bi bilo potpuno suprotno mojoj koncepciji odnosa Francuske i Afrike", rekao je Oland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: