Euleks sprečavao istragu šefa OVK?

Bivši tužilac Euleksa Mauricio Salustro i bivši šef misije Gzavije De Marnak nalaze se pod istragom zbog mirovanja istrage protiv bivšeg šefa OVK Azema Sulje.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

19:27

Default images

Oni su pod istragom i zbog izjave agenta bivše kosovske tajne službe SIK koja tu službu inkriminiše, prenose prištinski mediji.

Naime, pre pet godina jedan nastavnik geografije izašao je na prištinski trg i javno rekao da je deo velike kriminalne grupe koja je, prema njegovoj tvrdnji, u ime SIK-a, tajne službe bliske Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija, ubijala ljude na Kosovu.

Njegove izjave su osnova tri okončana sudska procesa i četvrtog koji ubrzo treba da počne. U tim procesima je najmanje šestoro ljudi proglašeni krivim i izrečeno je ukupno blizu 100 godina zatvora.

Nazim Blaca, kako ga mediji oslovljavaju, samozvani agent SIK-a, a po njegovim rečima pripadnik "eskadrona smrti" te službe koju je do 2008. vodio Kadri Veseli, aktuelni zamenik predsednika DPK, uperio je prst u Azema Sulju, jednog od bivših šefova glavnog staba OVK.

Jedno sudsko vece Euleksa u sudskom procesu poznatom kao "Blaca 2" donelo je odluku u kojoj je rečeno da je lider te kriminalne grupe bio Azem Sulja, inače aktuleni poslanik DPK Tacija i visoki zvaničnik Tačijeve partije.

Nakon prethodnog praćenja Ibuša Klokočija, bivšeg visokog zvaničnika Državne bezbednosti na Kosovu koji je ubijen, Nazim Blaca je zajedno sa Fahredinom Gašijem, Sadikom Abazijem i Spresimom Ukom 6. avgusta 1999. uvece u Prištini u hotelu "Viktorija" uzeo malokalibarsko oruzje tipa "škorpion" sa jednim vozilom u kom je, između ostalih, bio i Azem Sulja, pisalo je u odluci sudskog veća.

Konstatovano je da je "Sud ustanovio više od osnovane sumnje da je naređenje da se ubije Adem Salihaj (poslanik DSK i bivsi zamenik premijera i blizak saradnik Ibrahima Rugove) došlo od Azema Sulje".

Kako je nedavno pisao "Ekspres", na čuđenje svih, tužilaštvo Euleksa nikada nije pokrenulo posebnu istragu protiv Azema Sulje nakon te odluke koja ga inkriminiše, već je čak odlučilo da istraga protiv Sulje miruje.

Zbog ovakvog postupka tužilastva Euleksa pokrenuta je istraga protiv bivšeg odgovornog tužioca za istragu ratnih zločina unutar Euleksa Mauricija Salustra i Gzavijea De Marnaka, koji je u to vreme bio politički šef Euleksa.

"Mauricio Salustro i Gzavije De Marnak se nalaze pod istragom vezano za mirovanje istrage protiv Azema Sulje", rekao je za Ekspres izvor Euleksa.

Ta misija nije tu informaciju demantovala, dodaje prištinski list.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić - Solomon nije odgovorila na pitanje Expresa nego je poslala "predavanje šta znači krivična istraga", navodi taj list.

Istraga protiv Azema Sulje mirovala je do kraja oktobra 2012. godine dok su u decembru iste godine u sudskom procesu "Blaca 2" proglasenim krivim i ukupno dobili 45 godina zatvora članovi kriminalne grupe kojom je rukovodio Azem Sulja: Sadik Abazi, Spresim Uka, Nazim Blaca, Bekim Sulja, šaban Sulja i Driton Hajdari.

Oni su osuđeni za ubistva i politicke atentate nakon rata na Kosovu.

U sudskom procesu "Blaca 1" je osuđen samo multimilioner Fahredin Gaši i Spresim Uka. Fahredin Gaši je tada osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina.

U sudskom procesu "Blaca 3" je osuđen Nazim Blaca za ubistvo Ibuša Klokočija i sada Blaca je na odsluženju kazne u zatvoru u Dubravi. Blaca je osuđen na četiri godine zatvora.

Sa jednom odlukom počeo je i istražni proces sada već poznat kao "Blaca 4" gde je glavni osumnjičeni poslanik i viski zvaničnik DPK Hašima Tačija, Azem Sulja. Uz Sulju krivično se procesuira još devet osumnjičenih za organizovani kriminal.

Mediji su ranije izvestili da je tužilac Specijalnog tužilastva Kosova Džonatan Ratel sprečio istragu ovog novog slučaja, ne dozvolivši da dve tužiteljke Euleksa ispitaju Nazima Blacu kao glavnog svedoka u tom slučaju.

Azem Sulja i njegovi advokati do sada nisu komentarisali u javnosti ovu istragu, dok Euleks nije demantovao te informacije, prenosi Ekspres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: