Koliko je moguć plan Čekua o vojsci

Najava Agima Čekua da će Kosovo vrlo brzo dobiti oružane snage osuđena je na propast, jer takav zakon neće podržati srpski poslanici u parlamentu, piše Blic.

Izvor: Blic

Petak, 28.11.2014.

06:58

Default images

Čeku je, naime, najavio brzu transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova odmah po konstituisanju novog kosovskog parlamenta. Da bi taj zakon bio donet, neophodno je, međutim, da ga podrži dvotrećinska većina u parlamentu, ali i najmanje dve trećine poslanika manjina.

Polovinu manjinskih poslanika imaju Srbi, što znači da bi neko od njih morao da glasa za taj predlog. A srpski poslanici takvu mogućnost negiraju.

"Nije to ništa novo. Isto su pokušali da urade i prošle godine i naravno da nisu dobili našu podršku", kaže za “Blic” Slobodan Petrović, još aktuelni zamenik premijera Kosova i poslanik liste Srpska.

On veruje da je tema oko formiranja vojske puštena u javnost zbog pregovora o formiranju nove kosovske vlade i dodaje da za “listu Srpska to nije pitanje”.

"Kada bi o tome odlučivao neko drugi, onda bismo mogli da se uplašimo. Ali pošto se mi pitamo, nemamo razloga za strah", zaključuje Petrović.

I Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke misli da je priča o kosovskim oružanim snagama više propaganda i da je forsiraju uoči albanskog praznika - dana zastave. O samoj transformaciji BSK u oružane snage Kosova nema previše podataka, sem da bi broj njihovih pripadnika sa 3.000 bio povećan na 5.000.

Čeku je rekao da taj proces ima snažnu i široku podršku međunarodnih saveznika Kosova.

NATO je stavio do znanja da je pretvaranje BSK u vojsku Kosova “unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova” i predočio da bi “nivo NATO angažovanja” u podršci BSK mogao biti ponovo razmotren ako bi misija i mandat tih snaga bili promenjeni.

Gašić: Čekuova provokacija

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je Čekuova izjava provokacija koja je mogla i da se očekuje.

"Srbija je posvećena putu ka EU i poštuje sve potpisane međunarodne sporazume, kao i Rezoluciju 1244 SB UN, koja jasno kaže da nikakve nove oružane snage ne mogu da budu formirane u našoj južnoj pokrajini“, kaže Gašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: