"Loš položaj Albanaca u Srbiji"

Predsednik Albanije Bujar Nišani smatra da Albanci sa juga Srbije nisu ostvarili standarde života koje zaslužuju i da je njihov položaj neprihvatljiv.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

18:39

Default images

Nišani navodi da je "današnji položaj Albanaca u Preševskoj dolini neprihvatljiv sa stanovišta ekonomskog nivoa, razvijenosti infrastrukture, mogućnosti obrazovanja i socijalnog i društvenog razvoja koji su ispod nivoa koji uživaju ostali građani Srbije".

"Albanci iz Preševske doline, na žalost, nisu ostvarilli standarde koje zašlužuju, kakve uživa svaki normalni građanin Balkana i ostali evropski građani", rekao je Nišani.

On je istakao kako je u toj oblasti velika odgovornost srpskih vlasti, ali je to "i odgovornost albanske države" ne samo u pogledu podizanja glasa protiv tog dispariteta, već i "direktnog doprinosa poboljšanju situacije jer je nedopustivo da tim građanima nedostaju infrastruktura, bolnice, školski udžbenici i da još uvek moraju da verifikuju svoje diplome".

"To su veliki izazovi za srpsku vladu, međunarodnu zajednicu i Albaniju na osnovu njenih ustavnih obaveza", rekao je Nišani.

On je dodao da "jedva čeka realizaciju priznavanja diploma", što je nazvao "fundamentalnim pravom albanskih građana kao normalnih građana Evrope".

Govoreći o ideji ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razmeni teritorija, Nišaani je rekao kako ona predstavlja "reminiscenciju na Miloševićev režim koji je imao ozbiljne posledice za srpski narod".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: