"Odumiranje sela je veliki problem"

Najveći broj sela u Srbiji karakteriše nezasposlenost, depopulacija sa izrazitim trendom demografskog izumiranja i loša infrastruktura.

Izvor: Beta

Petak, 28.11.2014.

21:52

Default images

To je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

Ona je učestvovala na Evro-mediteranskoj konferenciji o poljoprivredi koja se održava u italijanskom gradu Palermu, kojoj prisustvuju ministri poljoprivrede i delegati iz 27 zemalja evro-mediteranskog regiona.

Ministarka Bogosavljević Bošković je upoznala prisutne sa činjenicom da su obeležja najvećeg broja sela Srbiji nezaposlenost, retka naseljenost, depopulacija sa izrazitim trendom demografskog izumiranja, visoko učešće starijeg stanovništva, nizak nivo infrastrukturne opremljenosti kao i slaba diversifikacija proizvodnih i neproizvodnih aktivnosti.

Istraživanja pokazuju da 95 odsto nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi nijednog udruženja ili zadruge koja se bave poljoprivrednom i ruralnim razvojem.

Ona je dodala da je ministarstvo na čijem je čelu otpočelo sa definisanjem mera za unapređenje ekonomskog položaja mladih preduzetnika u ruralnim područjima, kako bi se omogućilo da mladi unaprede ili pokrenu sopstvenu proizvodnju, povećaju produktivnost i konkurentnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: