Niš: Skuplji prevoz za penzionere

Gradsko veće Niša usvojilo je novi tarifni sistem javnog prevoza, pa će cene kartica za prevoz starijih od 70 godina zavisiti od iznosa njihovih penzija.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

18:15

Default images

Prema novom sistemu, besplatan prevoz među građanima starijim od 70 godina imaće samo oni koji ne primaju penziju ili im je manja od 15.684 dinara, koliko iznosi republički cenzus za jednokratnu pomoć. Takvih, prema podacima PIO fonda, u Nišu ima nešto manje od 10 hiljada.

Oni koji primaju više od pomenutog "minimalca", a manje od prosečne neto zarade u Nišu (oko 38.000 dinara), što je oko 40 hiljada ljudi, za gradski prevoz bi imali popust od 50%, dok za ostale više neće biti privilegija i plaćaće punu cenu.

Gradski većnik zadužen za socijalnu politiku Branislav Ranđelović pojašnjava da je smanjenje subvencija jednom delu penzionera planirano "u skladu je sa restriktivnim merama stednje koje poslednjih meseci sprovodi Vlada Republike Srbije, na čelu sa priemijerom Vučićem".

“Grad Niš, na čijoj teritoriji živi preko 61.000 penzionera, već nekoliko meseci se opirao da preduzme taj korak, ali smo sada procenili da teret mera štednje treba u izvesnoj meri da preuzmu i penzioneri sa najvišim primanjima“, kaže Ranđelović, inače funkcioner PUPS-a.

Prema podacima iz PIO fonda, u Nišu ima oko 10.000 starijih od 70 godina koji spadaju u grupu sa najmanjim primanjima, dok je onih sa penzijom između 15.684 i 38.000 ima.

Novi tarifni sistem u prevozu predviđa i značajnu promenu subvencija mesečnih kartica za osobe sa oštećenim vidom i sluhom.

Umesto dosadašnje prakse da besplatan prevoz imaju osobe koje imaju preko 50 odsto oštećenja sluha i 100 odsto vida, te dve kategorije će sada biti izjednačene u ceni karte, tako što prevoz neće plaćati svi čiji stepen oštećenja prelazi 70 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: