Bujanovac:Obeležavanje Dana zastave

Predsednik NSA Jonuz Musliju postavio je danas zastavu Albanije na zgradi NSA u Bujanovcu, u sklopu obeležavanja Dana zastave, državnog praznika Albanije.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

12:08

Default images

Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), zastavu je na balkonu Nacionalnog saveta postavio u prisustvu predsednika opština Bujanovac i Preševo, Nagipa Arifija i Ragmija Mustafe, kao i lidera političkih partija.

Musliju je za agenciju Beta izjavio da će nakon uspostavljanja nove većine u NSA sigurno doći i do promena u radu Nacionalnog saveta.

"Naravno da će biti promena, zato i postoje izbori: Da bi neko bio pozicija a neko opozicija. I sigurno da će biti drugačijeg načina rada ne samo Saveta, nego uopšte u preševskoj dolini", kazao je Musliju.

Obeležavanju Dana zastave, čija je centralna proslava danas održava u zgradi NSA, prisustvuju i albanski odbornici u skupštinama opština Bujanovac i Preševo, kao i lider Demokratske unije doline Skender Destani, koji je i zamenik predsednika opština Preševo.

Ne prisustvuju narodni poslanici u Skupštini Srbije Riza Haljimi i Šaip Kamberi.

Doskorašnji predsednik NSA Galip Bećiri, koji je takođe funkcioner Partije za demokratsko delovanje Rize Haljimija, izjavio je za agenciju Beta da niko od članova te partije, pa ni odbornici skupština opština Bujanovac i Preševo, danas neće prisustvovati obeležavanju Dana zastave u Nacionalnom savetu Albanaca.

Narodni poslanici i članovi PDD i Demokratske unije doline, koji su zajedno izašli na izbre za Nacionalni savet, bojkotovaće obeležavanje Dana zastave jer prethodno nije održana zajednička sednica, odnosno nisu usaglašeni stavovi o radu saveta, kazao je Bećiri.

Podele u NSA su nastale nakon izbora u oktobru, kada su većinu od osam od 15 članova osvojile dve koalicije koje čine pet partija, koje su nosioci lokalnih vlasti u Bujanovcu i Preševu, a čiji je zajednički kandidat za predsednika Saveta bio Jonuz Musliju.

U opoziciji je ostalo sedam članova Saveta iz PDD i Demokratske unije Albanaca, koje su u prethodne četiri godine upravljale svim organima Saveta.

Najavljeno je i da će u okviru proslavljanja Dana zastave albanska zastava biti istaknuta i na zgradi opštine Bujanovac.

"Ponovićemo zahtev za upotrebu nacionalnih simbola"

Nacionalni savet Albanaca ponoviće zahtev za upotrebu nacionalnih simbola koji je prethodni saziv Saveta uputio Ministarstvu za lokalnu samoupravu, izjavio je danas predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Mustafa je posle isticanja albanske zastave na zgradi u Bujanovcu u kojoj je Nacionalni savet Albanaca novinarima rekao da će taj zahtev biti upućen "i milion puta" upućen ministarstvu i da Albanci neće odustati od upotrebe svojih nacionalnih simbola.

"Ako treba, i milion puta ćemo uputiti zahtev ali nećemo odustati od identiteta i nacionalne zastave, koji su simboli Albanaca bilo gde da žive u svetu. Tražićemo da možemo da slobodno upotrebljavamo nacionalne simbole a ne samo u jednom danu", rekao je Mustafa.

Mustafa je naveo da to nije zahtev samo političkih lidera Albanaca, nego i svih Albanaca koji žive u Preševu i Bujanovcu.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da su Ustav i zakoni Srbije u suprotnosti kada je reč o upotrebi nacionalnih simbola.

"Ustav Srbije dozvoljava da nacionalne manjine upotrebljavaju svoje simbole ali zakoni to ne dozvoljavaju, pa je pitanje da li je jači Ustav ili zakoni", rekao je Arifi.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu rekao je da neće biti kompromisa oko upotrebe zastave, koja je "nacionalni simbol i simbol identiteta" Albanaca koji žive u regionu i svetu.

Musliu je naveo da Savet neće pristati na izmenjenu albansku zastavu za albansku manjinu u Srbiji, jer "albanska zastava stvorena pre 572 godine" i nema potrebe da se menja.

Albanci u Bujanovcu danas obeležavaju dan zastave, što je državni praznik Albanije.

Tim povodom zastavu Albanije je na zgradu Nacionalnog saveta Albanaca istakao Musliu, a prisustvovali su i Arifi i Mustafa, kao i albanski odbornici iz Bujanovca i Preševa iz stranaka koje su formirale većinu u Savetu.

Obeležavanje dana zastave u Savetu bojkotovali su poslanici Riza Haljimi i Šaip Kamberi, koji su pozvani na proslavu.

Nisu se pojavili ni odbornici Haljimijeve Partije za demokratsko delovanje, kao ni lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu, niti odbornici njegove stranke.

Zastavu Albanije je na zgradu opštine Bujanovac, pored zastave Srbije, istakao Arifi.

Na obeležavanju dana zastave ove godine u Bujanovcu nije bilo većeg skupa kao prethodnih godina, kada su se albanski lideri obraćali okupljenima.

Na ulicama nisu bile pojačane policijske snage kao prethodnih godina.

Zakonom o nacionalnim manjinama propisano je da nacionalne manjine u Srbiji mogu da imaju svoje simbole u svakodnevnoj upotrebi ali da ti simboli moraju bar u nekom detalju da se razlikuju od državnih simbola matične države te manjine, što Albanci sa juga Srbije ne prihvataju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: