Premijer Kine počasni Beograđanin

Premijer Kine Li Kećiang proglašen je danas za počasnog građanina srpske prestonice, a podršku tom predlogu dale su sve odborničke grupe.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

08:15

Default images

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je, obrazlažući predlog, rekao da premijer Kine daje veliku podršku afirmaciji Beograda, razvoju i unapređenju saradnje i međusobnih odnosa Srbije I Kine.

"“Velika mi je čast i zadovoljstvo da predložim premijera Kine Li Kećianga za počasnog građanina Beograda. On daje veliki lični doprinos i podršku gradu Beogradu”", rekao je Mali.

On je podsetio da će do kraja decembra biti otvoren most Borča-Zemun, odnosno “Pupinov most,” koji je finansirala kineska vlada.

"“Svedoci smo i njegove političke podrške s obzirom na to da je na njegovu ličnu inicijativu Beograd domaćin Samita 16 zemalja Jugoistočne Evrope, što će biti izuzetna prilika za Beograd i Srbiju da se promovišu kao centar regiona po pitanju političke i privredne aktivnosti”", naglasio je Mali.

On je istakao i da je naredne godine 35. godišnjica saradnje Beograda i Pekinga.

U odluci da premijer Kine bude proglašen za počasnog građanina Beograda navodi se da je on dao doprinos unapređenju sveukupne saradnje između institucija Kine i Srbije.

Takođe se dodaje da je Kina bila počasni gost na ovogodišnjem Sajmu knjiga, koji je ocenjen kao najuspešniji u Beogradu do sada, dok će na poziv Kine Srbija naredne godine biti počasni gost na Sajmu knjiga u Pekingu.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da je reč o velikoj stvari i da je veoma važno da se saradnja Srbije sa Kinom učvršćuje.

Božović je podsetio da će kineski premijer biti gost Srbije nakon 28 godina, te da je dobro što je nastavljen pravac u kome postoji saradnja dve zemlje.

On je u tom kontekstu, pomenuo značaj mosta Zemun - Borča, navodeći da je to najveća infrastrukturna investicija u Srbiji koja će u mnogome promeniti izgled i u saobraćajnom i u svakom drugom smislu.

“Veoma je važno da se najavljene investicije Kine ostvare”, naglasio je Božović i zaključio da je ponosan što je most Zemun - Borča pri kraju i što je to projekat koji je značajan za život Beograda i mnogo važniji od političkih razmirica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: