Odbraniću zemlju od ruske invazije

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, prozapadni političar koga cene međunarodni finansijski krugovi, ponovo je u četvrtak imenovan u Parlamentu na tu dužnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

21:29

Default images

Jacenjuk je obećao da će braniti nezavisnost zemlje od "ruske vojne invazije".

"Na nama je istorijska misija da očuvamo svoju državu i odbranimo našu nezavisnost", rekao je Jacenjuk za koga je glasala velika većina - 341 poslanik.

Jacenjuk je za premijera proglašen februara na Trgu Majdanu, centru proevropskog protesta u Kijevu koji je vlast smenjenog proruskog predsednika Viktora Janukoviča gušila u krvi.

Potom je marta Ukrajina izgubila Krim koji je Rusija anektirala, a od aprila je oružana proruska pobuna na istoku dovela do pogibije više od 4.300 ljudi.

"Zemlja je u ratu (...) Ruska vojna invazija nije ništa drugo do napad na naš teritorijalni integritet i nezavisnosti, pokušaj da se uništi Ukrajina", rekao je danas Jacenjuk, poznat po jakim antiruskim izjavama i stavovima u prilog NATO-a.

Međutim, Jacenjuk je večeras telefonom razgovarao s premijreom Rusije Dmitrijem Medvedevom o "privrednoj i finansijskoj saradnji", objavile su ruske novinske agencije.

Vladajuća koalicija pet prozapadnih stranaka u Parlamentu Ukrajine trebalo bi da pokrene reforme radi obuzdavanja raširene korupcije i izvlačenja zemlje iz duboke recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: