UKR: Formirana vladajuća koalicija

Za predsednika Vrhovne rade Ukrajine izabran je predstavnik bloka ukrajinskog predsednika Petra Porošenka (BPP), Vladimir Grojsman.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

14:07

Default images

Ranije danas formirana je vladajuća koalicija u Radi, u kojoj su 302 poslanika, i ona će se prema najavi Grojsmana zvati "Evropska Ukrajina".

U koaliciji su poslaničke grupe BPP, Narodnog fronta (NP), Saveza Samopomoć, Radikalne partije Olega Ljaška i Otadžbine (Batkivščina) Julije Timošenko.

Najbrojnija grupa BPP imaće 146 poslanika sa Jurijem Lucenkom na čelu, NF će imati 83 poslanika i njen šef će biti Aleksandar Turčinov.

Samopomoć će imati 32 poslanika i na čelu te poslaničke grupe biće Oleg Berezjuk, grupom od 22 poslanika radikala rukovodiće Ljaško, Otadžbina će imati 19 deputata i Timošenkova će biti na čelu te grupe.

Opozicioni blok (OB) će imati 40 deputata a predsednik njihove poslaničke grupe biće Jurij Bojko.

Koalicija je predložila predsedniku da na glasanje u Radi stavi predlog da lider Narodnog fronta Arsenij Jacenjuk bude kandidat za premijera.

Rada imenuje i ministra odbrane i šefa diplomatije na predlog predsednika, dok druge članove kabineta ministara skupština bira na predlog mandatara.

Glasanje za dva potpredsednika Rade očekuje se 2. decembra, kao i glasanje za novi sastav vlade.

Vanredni izbori održani su 26. oktobra i prema rezultatima CIK, u skupštini je mesta u jednomandatnim izbornim okruzima osvojilo 96 samostalnih kandidata, partija Sloboda šest a po jedno poslaničko mesto Snažna Ukrajina, agrarna stranka ZASTUP, Desni sektor i Volja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: