"Putinov cilj je razdor u NATO"

General NATO Frederik Hodžis izjavio je da ne veruje da bi Rusija upala na teritoriju neke od članica NATO, ali da pokušava da seje razdor među saveznike.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

10:11

Default images

Komandant kopnenih snaga NATO američki general Frederik Hodžis izjavio je u Varšavi da Moskva pokušava da seje razdor među saveznike, između ostalog, dovođenjem u sumnju da bi Alijansa zaista primenila član pet o kolektivnoj odbrani kada je napadnuta jedna članica.

"Lakše bi bilo identifikovati klasične pretnje kao što je narušavanje teritorije. To Putin neće uraditi, ali ubeđen sam da je njegov cilj izazivanje razdora u NATO preko sejanje sumnji kod saveznika u susedstvu Rusije. A ukoliko postoje sumnje u to da li će biti poštovan član pet o kolektivnoj odbrani, Alijansa ne postoji", rekao je sinoć general tokom posete Varšavi, javljaju danas poljski mediji.

Po oceni američkog generala najbolji odgovor NATO na politiku Rusije jeste da pokaže da razdora neće biti.

"Vežbe, centri za obuku, logistička podrška, rad na poverenju među saveznicima to je naš doprinos u to što nazivamo jaka Evropa", rekao je Hodžis poljskim novinarima.

General Hodžis je najavio da će SAD i u narednom periodu zadržati na najmanje jednakom nivou brojčano svoje oružane snage koje se smenjuju na raznim vežbanjima i manevrima u Evropi.

Ukoliko naredne godine u NATO bude razrađen plan jačanja komande Multinacionalnog korpusa Sever Istok u Šćećinu, SAD bi poslala u komandu u taj poljski grad, umesto dosadašnjih šest, 25 do 30 oficira, među njima i brigadnog generala, dodao je.

Visoki oficir NATO koji je pre Poljske posetio i baltičke zemlje potvrdio je planove da se na istočno krilo NATO, u baltičkim zemljama, Poljskoj, ali i u Rumuniji i Bugarskoj razmesti oprema i vojna tehnika za savezničke vojnike koji se smenjuju na raznim manevrima i vežbama, kako ne bi morali da je prebacuju iz stalnih baza.

Ambasada SAD u Varšavi precizirala je da ti planovi obuhvataju izgradnju magacina za vojnu opremu i tehniku koja bi bila neophodna većem broju vojnika - u snazi jedne brigade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: