"Putin se plaši pada sa vlasti"

Ruski biznismen Sergej Kolesnikov smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman na rat kako bi ostao na toj vlasti koju je izgradio na korupciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

09:51

Default images

“Još 2012. sam govorio o tome da je Putinova vladavina izgrađena na koruptivnim osnovama, svi članovi Putinove vlasti su na neki način umešani u korupciju. Ukoliko bi se vlast promenila, to bi značilo brojne istrage i verovatne kazne. Zbog toga će Putin po svaku cenu želeti da ostane na vlasti”, naveo je Kolesnikov za radio Sloboda.

On je takođe te godine upozorio da bi zvanična Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje.

“Tada niko nije verovao da je moguće da se dogodi rat koji bi mogao da ubije stotine ljudi. Danas, to je realnost, kao što je realnost i da Moskva može da upotrebi nuklearno oružje u bilo kom trenutku. Možda se čini nestvarnim, ali nije toliki nonsens kao što se čini”, objasnio je Kolesnikov

Biznismen, koji je po zanimanju biolog smatra da visok rejting koji Putin ima ne znači da je siguran da neće u nekom trenutku biti procesuiran pod optužbama za korupciju.

“Rejting od 86% posto je veliki, ali ne znači ništa. Sećamo se da je gradonačelnik Moskve Jurij Luškov tri meseca pre odlaska sa te funkcije imao oko 70, 80% podrške, da bi potom taj procenat pao na 0,2”, navodi Kolesnikov.

On navodi da Rusija negira da je na neki način i sama kriva za ekonomsku krizu.

“Uvek je lakše reći da imamo neprijatelje, Sjedinjene Američke Države, Evropu... Oni su uvek krivi zato što Rusi žive loše, a takav stav zvanične Moskve samo povećava mogućnost novog rata. Država ima obavezu da hrani narod, zato što ekonomija ne radi, a to čini eksploatacijom prirodnih resursa, što joj, za sada, uspeva”, smatra Kolesnikov.

On je istakao da se sa Putinom poslednji put sreo 2008. godine.

“Zapad ne razume Putinovu politiku, a najtačniju definiciju politike ruskog predsednika dala je nemačka kancelarka Angela Merkel rečima da Evropa i Rusija žive u različitim realnostima. To je stvarno tako i Zapadu je veoma teško da razume šta Putin radi”, zaključio je Kolesnikov.

Nekadašnji Putinov saradnik je u sukob sa predsednikom Rusije došao 2010. godine, kada je u pismu Dmitriju Medvedevu prikazao koruptivnu shemu koja je uključivala i izgradnju Putinove palate na obali Crnog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: