Zastave velike Albanije širom KiM

Većina kosovskih lidera zvanično ne podržava veliku Albaniju, ali sudeći po istaknutim zastavama na Kosovu, taj projekat je za neke postao legitiman i nesporan.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

10:58

Default images

Ove tvrdnje iznose frankfurtske "Vesti".

Slika koja predstavlja direktni napad na srpske teritorije, ali i na suverenitet Crne Gore, Makedonije i Grčke, više nije stvar pojedinca koji izražava lični politički stav, već se u Dečanima postavlja i na zgrade javnih institucija, prenosi list.

"Vesti " su uz tekst objavile sliku velike crne zastave s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", a koja je postavljena je na zgradi Centra za kulturu u opštini Dečani.

Isticanje ovakve zastave je ne samo poruka Srbima, već i jasna poruka da ideja velike Albanije nije samo mit, već i nečiji cilj. Svakako je reč o političkom činu jer je javna institucija deo lokalne samouprave koju vodi određena politička stranka, u ovom slučaju Haradinajeva, rekao je Dalibor Jevtić kosovski ministar za povratak i zajednice.

On najavljuje zvaničnu reakciju na ovu provokaciju.

"Svakako ćemo reagovati. Ne samo da ćemo pitati ko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor da li je takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu“, dodao je Jevtić.

Sporna zastava istaknuta je u centru Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani, pa su nju mogli da vide i predstavnici Kfora, OEBS-a i strane diplomate koji su ponedeljak prisustvovali liturgiji povodom slave tog manastira, piše list.

Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma, kaže da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice.

"To je zajednički scenario u kome se toleriše i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo da ističemo zastavu Srbije, onda bismo mogli da očekujemo reakciju. Albanci jednostavno mogu sve. Velika Albanija je njihovo opredeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji. Zastava Kosova se stidljivo pokazuje, a ova zapravo predstavlja ono za šta se zalažu“, smatra Trajković.

List ističe da kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž celog Kosova je sve više zastava Republike Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu videti kao nalepnice na staklima automobila.

Zastava Republike Albanije juče je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gde Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine. Zastava se zavijorila odmah pored kuće Momčila Trajkovića.

"To je očigledan pritisak. Komšija Albanac je revoltiran što smo napravili kuće, a imao je nameru da sve to kupi i sada vrši pritisak da nam život učini nepodnošljivim", kaže Trajković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: