"Mladić vojnicima kao infuzija"

Bivši oficir Vojske RS izjavio je na suđenju Ratku Mladiću u Hagu da je Mladić tokom rata u BiH, svojim vojnicima predstavljao ono što je "bolesniku infuzija".

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

15:52

Default images

"Njegovo pojavljivanje i razgovor s vojnicima, to je bilo kao bolesniku infuzija", rekao je svedok odbrane, čiji je identitet bio zaštićen pseudonimom GRM-130.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (72) optužen je, između ostalog, za genocid u Srebrenici i progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

Kao svedok o generalovom karakteru, GRM-130 rekao je da je Mladić bio "pravi oficir iz pravila službe, sa svim manirima".

Susrete sa Mladićem, međutim, opisao je kao "neugodne i poučne", zato što je general bio "veliki poznavalac vojnih propisa" i "insistirao je da ih i mi komandanti i komandiri moramo dobro poznavati".

Mladić, po svedokovim rečima, "nije trpeo da su vojnici neobrijani", niti da okolo hodaju bez oružja i propisno utegnute opreme.

"Insistirao je na redu i radu...i da poznajemo svakog vojnika", kazao je GRM-130.

Iz svedokovog iskaza proizlazi da je, kao oficir JNA, krajem 1991, u BiH došao sa svojom jedinicom i da je pridodat Glavnom štabu VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska, na čijem je čelu Mladić bio. Generala je, kako je precizirao, lično upoznao 1993.

Ne precizirajući o kojoj je godini reč, svedok je opisao kako je jedna muslimanska jedinica iz Srebrenice i Žepe, 26. juna, "došla na 300 metara od Glavnog štaba". "Uspeli smo da ih odbacimo zahvaljujući sreći i ratnom lukavstvu", rekao je GRM-130, dodajući da je pritom bio "teško ranjen".

Veći dao unakrsnog ispitivanja svedoka, tužioci su obavili iza zatvorenih vrata.

Svedočenje o karakteru optuženog danas je započeo i doktor Simo Bilbija iz bolnice pri GŠ VRS, koji će iskaz nastaviti u ponedeljak, 1. decembra.

Optužnica generala Mladića tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, kao i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: