"Šešelj u Hagu - mir u regionu"

Vojislav Šešelj nema podršku vlasti u Srbiji, ali bi zvanični Beograd trebalo da osudi njegove izjave.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

12:07

Default images

To je navedeno iz Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba ocenio i da bi vraćanje u zatvor tog haškog optuženika pozitivno uticalo na saradnju zemalja u regionu.

U otvorenom pismu SB UN, generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, i vladama Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, navodi se da bi "nedvosmislena" osuda Šešeljevih stavova od strane srpskih vlasti bila "dobrodošla".

Šešelj nema značajnu podršku ni srpskih vladsti, niti šire javnosti u Srbiji i utoliko pre hrvatska politika "ne sme da dozvoli" da joj Šeselj diktira poteze, navedeno je u pismu, čiji su potpisnici Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću i Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava.

Oni podsećaju da je za Šešelja "najveći uspeh" zaustavljanje Srbije na putu ka EU i zaoštravanje odnosa u regionu, posebno Hrvatske i Srbije.

"Može li se uopšte zamisliti veća pomoć Šešelju nego što je zahtev predsednika Hrvatske stranke prava (HSP) da Hrvatska pošalje zbog Šešelja vojsku na granicu sa Srbijom, a ako ne, onda će HSP organizovati i poslati dobrovoljce", piše u pismu.

Zato se ocenjuje bi Šešeljovo vraćanje u zatvor bio mnogo "humaniji" postupak i "prema preživelim žrtvama i prema sporoj, a tako potrebnoj izgradnji saradnje među zemljama, koje su zbog Šešelja i njegovih sledbenika toliko propatile".

Mada se ocenjuje da je Haški tribunnal dao "istorijski doprinos" međunarodnom pravu, u pismu se oštro osuđuje ne samo Šešeljevo puštanje na slobodu, nego i pet nedavnih oslobađajućih presuda Žalbenog veća Haškog tribunala.

Šešelj je danas jedna od glavnih tema i u Evropskom parlamentu treba da osudi njegov "govor mržnje" i zatraži od Haškog suda da opozove njegovo privremeno puštanje iz zatvora.

Hrvatski mediji su objavili kompletan tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: