U EP i glasovi protiv rezolucije

Poslanica EP i izvestilac za Srbiju socijaldemokratske grupe Tanja Fajon pridružila se Edvardu Kukanu u osudi rezolucije o Vojislavu Šešelju.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

13:52

Default images

“Žao mi je što na današnjem plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu nije bilo dovoljno političke volje da se spreči usvajanje Rezolucije o optuženom Vojislavu Šešelju”, poručila je Fajon u saopštenju za medije.

Ona je ukazala da kao neko ko konstantno upozorava na opasnost govora mržnje, radikalnih stavova, nacionalizma i na njihove loše posledice na društvo, oštro osuđuje sve one koji pomoću ratne retorike žele da ostvare političke ciljeve, uključujući i optuženog Vojislava Šešelja.

“Međutim, duboko sam uverena da obzirom na trenutnu situaciju ova rezolucija predstavlja dolivanje ulja na vatru što u ovom trenutku ne bi smelo da bude ni u čijem interesu”, rekla je Fajon i dodala da se rezolucijom Šešlj stavlja u centar medijske pažnje, što je upravo suprotno od onoga što bi Parlament trebalo da čini.

Fajon je istakla da EP ne bi smeo da bude mesto na kome se rešavaju konflikti iz prošlosti i nameću unutrašnjepolitičke teme.

Slovenačka poslanica je poručila da smatra da je Srbija na dobrom putu kada je reč oevropskim integracijama i da će nastaviti da podržava tu politiku.

Veoma sličnim rečima poslanicima se tokom današnje rasprave u Parlamentu obratio predsednik Parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan.

I on je izjavio da osuđuje Šešeljevu ratnohuškačku retoriku, ali je upozorio da mu se rezolucijom daje značaj koji ne zaslužuje.

“I zbog toga što se u rezoluciji kritikuje nezavisni sud koji je osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, neću podržati ovu rezoluciju”, poručio je Kukan.

Mada nije direktno pozvao poslanike da glasaju protiv rezolucije, ovaj stav je indirektno podržao i evropski komesar za humanitarna pitanja Hristos Stilijandes, koji se poslanicima obratio u ime visoke predstavnice EU za spolnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

On je poručio da se odluke Haškog suda moraju poštovati, a da su Šešeljeve izjave “stvar prošlosti”.

“Što se tiče Srbije, pozdravljamo posvećenost srpske vlade evropskom putu, razvoju regionalnih odnosa i saradnji sa Haškim Tribunalom”, rekao je Stilijandes.

U danas izglasanoj rezoluciji Haški tribunal se poziva da preispita odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a od srpskih vlasti se traže da se ograde od njegovih izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: