EP: Osuda Šešelju i vlastima Srbije

Portal jutarnji.hr navodi da se u rezoluciji Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju osuđuju njegove izjave i odnos vlasti u Beogradu prema tome.

Izvor: Jutarnji.hr

Četvrtak, 27.11.2014.

10:01

Default images

Nakon dvodnevnih razmatranja nekoliko predloga hitne rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji zbog slučaja Šešelj, sastavljena je konačna zajednička verzija teksta o kojoj će se raspravljati i glasati danas na plenarnoj sednici u Strazburgu.

U nacrtu rezolucije od Haškog suda se traži da preispita da li u novim okolnostima postoje uslovi o privremenom puštanju Šešelja na slobodu.

Izražava se i žaljenje zbog Šešeljevih provokativnih javnih nastupa i ratne retorike, što kod žrtava budi psihološke rane zbog ratnih zločina počinjenih početkom devedesetih godina.

Rezolucijom će se naglasiti i da su nedavne izjave Vojislava Šešelja štetne po proces pomirenja te smetnja regionalnoj saradnji. Evropski parlament, prema nacrtu rezolucije, izraziće i zabrinutost što je izostala primerena politička i pravna reakcija vlasti Srbije na Šešeljevo ponašanje, što smanjuje poverenje žrtava u pravni proces.

Zato se vlasti Srbije i demokratske stranke ohrabruju da osude javnu demonstraciju govora mržnje i ratne retorike te da podstiču zaštitu manjina i njihova kulturna prava.

Od srpskih vlasti tražiće se da istraže da li je Šešelj prekršio srpske zakone te da ojača i provodi zakone koji zabranjuju govor mržnje, diskriminaciju i pozive na nasilje, isto tako da podrže pojedince i sve političke stranke te nevladine organizacije koje se bore protiv govora mržnje.

Navodi se da je Šešelj izjavama o Vukovaru na Dan sećanja žrtava iz toga grada izdao saopštenje kojim je “čestitao četnicima oslobođenje Vukovara”, čime je prekršio i uslov da ne utiče na žrtve.

Takođe se navodi da je Šeselj u nekoliko navrata spomenuo projekat “velike Srbije”, čime je javno izrazio teritorijalne pretenzije prema jednoj državi članici EU, Hrvatskoj.

Od Tribunala se traži da ubrza postupke te da poduzme korake kojima bi se povratilo poverenje u Haški sud koje je poljuljano gnusnim i neprihvatljivim izjavama Vojislava Šešelja.

Rezolucija o Srbiji zbog slučaja Šešelj usvaja se na inicijativu hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, ali ima široku podršku i među drugim zastupnicima Evropskog parlamenta, tako da je sigurno da će biti usvojena, ocenjuje jutarnji.hr.

Bilo je pokušaja nekih zastupnika da se u rezoluciju ugradi i amandman kojim bi se izrazio stav da se “hitne rezolucije Evropskog parlamenta ne smeju zloupotrebiti za posebne interese jedne države članice”, misleći na Hrvatsku, ali takav predlog nije prošao.

Članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske sprečili su ublažavanje teksta rezolucije o Vojislavu Šešelju, piše portal večernji.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: