Verbić:Prosvetari da prekinu štrajk

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da strajk prosvetnih radnika treba da bude okončan odmah.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

12:56

Default images

On je ocenio da je za rešavanje problema u prosveti neophodno formiranje tela sa predstavnicima nastavnika i direktora škola, a ne samo sindikatima.

"Neophodno je da napravimo telo u kome bi bili na pravi način reprezentovani nastavnici i direktori škola, sa vrlo konkretnim predlozima i savetima Ministarstvu kako da se promeni sistem obrazovanja", rekao je Verbić i izrazio žaljenje što se "preko potreban dijalog sa prosvetnim radnicima odvija samo kroz kanal sa sindikatima".

On je, uz očekivanje da će se štrajk završiti odmah, ocenio da je jedino dugotrajno rešenje da nastavnici i profesori budu u odgovarajućim platnim grupama, u skladu sa njihovim stepenom obrazovanja i odgovornosti.

"Jedino ako budu nastavnici u platnoj grupi koja odgovara njihovom stepenu obrazovanja i odgovornosti, tek onda je problem trajno rešen. Sve do tada smo u velikoj opasnosti da oni koji su najbolji napuštaju prosvetu, a to ne želimo da vidimo", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, kolektivni ugovor nije trajno rešenje, a Ministarstvo treba da izađe sa konkretnim ciljevima i brojkama kako bi se rešio problem.

Verbić je naveo da očekuje da se školska godina nastavi "najregularnije moguće".

Članovi četiri reprezentativna sindikata štrajkuju od 17. novembra održavanjem školskih časova u trajanju od pola sata.

Pored toga da im plate ne budu smanjene, prosvetni radnici traže uređenje platnih razreda u javnom sektoru, sklapanje posebnog kolektivnog ugovra, kao i da učestvuju u pripremi izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: