Fila: Kriviti Srbiju - bezobrazno

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva za Srbiju, ocenjuje advokat Toma Fila. Ona neće doprineti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, kaže Filip Švarm.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

20:30

Default images

"Rezolucija je uvredljiva za Srbiju jer ispada da kod njih (u Hrvatskoj) sve funkcioniše kako treba, da su se svi povratnici vratili i da je njima sve isplaćeno za spaljene i opljačkane kuće, a da je ono što Šešelj govori, stav Srbije, ja to zaključujem", kaže advokat Toma Fila. On je dodao da su zapravo u pitanju unutarpolitičke stvari.

Rezolucija je namenjena, kako je rekao, hrvatskim izborima, ali je dodao i da ga čudi da je podržana od drugih u Evropskom parlamentu.

"Mislio sam da je ideja paranoičnih da je pušten zato da destabilizuje Srbiju, a sve više počinjem da verujem da u tome ima nečeg", rekao je za B92 Fila.

Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, je rekao da je u Hrvatskoj na snazi populistička kampanja.

"Ova rezolucija pokazuje nešto - kako izgleda kada ste unutar EU, a to je Hrvatska, i kako izgleda kada ste van EU - kao Srbija... Srbija hoće u EU, ali plašim se da ovakvi slučajevi, kao sa Šešeljem, neće biti jedini i da će se ovakve stvari i u budućnosti događati", kaže Švarm.

"Svakako da ova rezolucija neće doprineti daljem unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, i biće jedna od utega koje smetaju da se odnosi u regionu noramliziraju do daljeg", dodao je.

Švarm kaže da su same izjave lidera radikala Vojislava Šešelja i, odmah po dolasku u Srbiju, njegovo ponovno pominjanje granice Karlovac-Virovitica-Karlobag dali šlagvort hrvatskim političarima da reaguju na ovakav način. "A oni su to iskoristili da bi Hrvatska kao članica EU, dobila na važnosti i, s druge strane, kako bi pokazali šta Srbiju u daljem putu ka EU može da očekuje".

Rezolucija je poslata i Haškom tribunalu. Na pitanje da li Hag i kako treba da reaguje zbog cele situacije, Fila kaže da ne očekuje nikakvu reakciju iz tog suda.

On dodaje da nije Srbija poslala Šešelja i da ga nije ni tražila nazad.

"Oni su ga, kako je i sam Vojislav Šešelj rekao, izbacili iz zatvora... Da li iz zdravstvenih razloga ili što ne znaju kad će doneti presudu, ne znam... Pre će biti da su zdravstveni razlozi", rekao je Fila.

"Ali, definitivno, okrivljavati Srbiju i za odlazak i za dolazak Šešelja, i za 12 godina nečuvenog trajanja postupka i pritvora, to je u svakom slučaju bezobrazno", zaključio je Toma Fila.

Evropski parlament je ranije danas usvojio rezoluciju o lideru SRS Vojislavu Šešelju u kojoj se kritikuju njegove izjave, Srbija, kao i Haški tribunal, koji se poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemerje ili želja da se naudi Srbiji, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba je ranije objavio da Vojislav Šešelj nema podršku vlasti u Srbiji, ali da bi zvanični Beograd trebalo da osudi njegove izjave.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da Vojislav Šešelj ne zaslužuje rezoluciju Evropskog parlamenta, niti deklaraciju hrvatskog Sabora.

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.

Kompletan tekst rezolucije pročitajte na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: