Ruski avioni na Krimu,NATO strahuje

Ruska vojska rasporedila je 14 borbenih aviona na Krim, a komandant NATO, američki general Filip Bridlav, kaže da brine zbog ruske militarizacije Krima.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

18:45

Default images

Deset aviona tipa Su-27SM i četiri Su-30M2 u eskadrili od ukupno 30 aviona, služiće za potrebe na Krimu, objavila je ruska agencija TAS.

Avioni će biti stacionirani na aerodromu Belbek u Sevastopolju, u kojem je i matična luka ruske Crnomorske flote.

Ruska vojska tvrdi da je aerodrom obnovljen i da je sada jedan od najmodernijih.

Komandant NATO-a Filip Bridlav je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da Rusija militarizuje Krim i da je to pretnja celom regionu Crnog mora, javio je AFP.

"Oprema se već postavlja na Krimu, krstareće rakete i protivvazdušne rakete mogu da dosegnu ceo region Crnog mora", rekao je Bridlav i dodao da strahuje od raspoređivanja nuklearnog oružja na Krimu i da NATO prati razvoj događaja na poluostrvu.

Podsetimo, Rusija je pripojila Krim u martu nakon referenduma, a od tada do danas izgubljeno je 4.300 života, dok su odnosi Rusije sa Zapadom na najnižem nivou od Hladnog rata.

"Dovoljan broj ruskih vojnika na granici za invaziju na Ukrajinu"

Komandant NATO-a je rekao i da Rusija i dalje ima dovoljan broj vojnika stacioniran na ukrajinskoj granici da bi mogla da izvrši invaziju na tu zemlju, kao i da veliki broj Rusa obučava i savetuje pobunjenike na istoku Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bridlav je obećao da će SAD pružiti podršku Ukrajini u slučaju "neposredne ruske pretnje" njenom suverenitetu.

Dodao je da će suština strane pomoći Ukrajini biti povećanje kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga kroz interakciju sa američkom i evropskom komandom, prenosi agencija AP.

Američki general je istakao da će SAD pomoći Kijevu u nalaženju diplomatskog rešenja za konflikt sa proruskim pobunjenicima na istoku, koji će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Pored velikog broja ruskih vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, američki general je rekao i da je u toj zemlji "i dalje prisutan veliki broj" Rusa "koji su primarno uključeni u obuku, savetovanje i pomoć proruskim snagama na istoku".

Moskva sve vreme negira bilo kakvu direktnu ulogu u konfliktu u Ukrajini, u kojem je do sada poginulo više od 4.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: