Rivlin kritikuje zakon o Izraelu

Predsednik Izraela Ruven Rivlin ocenio je da se zakon koji promoviše Benjamin Netanijahu protivi viziji osnivača zemlje o jednakosti za arapske građane.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

13:44

Default images

O predlogu zakona o Izraelu, kao jevrejskoj državi, se diskutuje u vreme velike napetosti u Jerusalimu, koja se proširila i na druge delove Izraela i na Zapadnu obalu, a podstaknuta je sporom oko verskog mesta svetog i za Jevreje i za muslimane.

Tokom proteklog meseca 11 Izraelaca ubijeno je u palestinskim napadima.

"Inicijatori Deklaracije nezavisnosti su sa mnogo mudrosti, insistirali da arapske zajednice u Izraelu, kao i ostale grupe, ne bi trebalo da se osećaju kao Jevreji u egzilu", rekao je Rivlin.

U tom dokumentu iz 1948. godine proklamuje se osnivanje jevrejske države, ali se takođe naglašava njena demokratska priroda i obećava "potpuna jednakost" socijalnih, verskih i kulturnih prava za sve, podsetio je Rivlin, čija je uloga u zemlji uglavnom ceremonijalna.

Predlog novog zakona odobrila je u nedelju izraelska vlada, uprkos protivljenju ministara iz partija centra, ali još postoji nekoliko verzija koje se moraju usaglasiti i ratifikacija nije na vidiku.

U Netanijahuovom predlogu obećava se "održanje individualnih prava svih građana Izraela" ali se takođe navodi da samo jevrejski narod ima nacionalna prava na samoopredeljenje u Izraelu i na zastavu i himnu i slobodnu imigraciju.

Kritičari kažu da je predlog zakona nedemokratski, a poslanici iz arapske zajednice, koja čini 20 procenata od 8,2 miliona stanovnika Izraela, označavaju ga rasističkim.

Rivlin, izabran u junu u parlamentu - Knesetu za predsednika Izraela je političar desničar iz Netanijahuove partije Likud,ali njihovi odnosi nisu glatki.

Na inauguraciji za predsednika on je svoj govor završio rečima:

"Da dugo živi demokratija Izraela," podseća Rojters.

Mnogi politički komentatori smatraju da je glavni razlog što Netanijahu promoviše taj zakon želja da umiri svoju partiju pred partijsko glasanje u januaru i moguće prevremene izbore u zemlji sledeće godine.

Netanijahu je rekao da će zakon služiti kao protivteža stavovima koji dovode u pitanje karakter Izraela kao nacionalne države jevrejskog naroda.

Palestinci smatraju da bi prihvatanjem te definicije palestinskim izbeglicama bilo onemogućeno da se vrate u svoje domove na današnjoj teritoriji Izraela.

Čak su i Rivlinovi pogledi na palestinsko samoopredeljenje kontroverzni jer se on protivi nezavisnoj Palestini i podržava konfederaciju između Palestinaca i Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: