Mandatar za sastav Vlade RS iz SNSD

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će mandatar za sastav nove Vlade RS biti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izvor: Beta

Sreda, 26.11.2014.

19:33

Default images

Posle konsultacija koje je obavio sa predstavnicima SNSD-a, Dodik je rekao da su ga predstavnici te stranke, čiji je on lider, obavestili da zajedno sa koalicionim partnerima iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP) imaju skupštinsku većinu za izbor nove Vlade RS.

On je odbacio optužbe opozicionih stranaka da je vladajuća koalicija "kupovala" poslanike, dodavši kako je parlamentarna većina "legitimna i legalna".

Dodik je ponovo negirao da je psovao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića pre dva dana na sednici Narodne skupštine RS.

Predstavnici opozicionih stranaka, Srpske demokratske stranke (SDS), PDP-a i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) odbili su poziv predsednika RS za konsultacije o imenovanju mandatara, dovodeći u pitanje legalitet formiranja skupštinske većine, zbog objavljenog audio snimka u kojem premijerka RS Željka Cvijanović navodno govori o "kupovini poslanika".

Dodik tvrdi da se opozicija "ponaša kao uvređena deca koja se ljute, jer nisu nešto dobila", kao i da želi nestabilnost institucija.

Poziv na konsultacije, kako je rekao, uputio je i poslanicima koalicije "Domovina" u parlamentu RS, dodavši da još ne zna da li će se oni odazvati na poziv.

Dodik je poručio da je cilj da se nova Vlada RS formira tokom decembra, kako bi se do kraja godine usvojili budžet i ekonomska politika za 2015. godinu.

On je ocenio da SNSD "ima legitimitet i kapacitet" da na nivou BiH predstavlja srpski narod i RS, a da predstavnici opozicionog Saveza za promene "nisu politički predstavnici RS niti srpskog naroda".

"Savez za promene nisu politički predstavnici Republike Srpske niti srpskog naroda. SNSD je dobio najveći broj glasova na opštim izborima u Republici Srpskoj i na nivou BiH i to su razumni argumenti, prema kojima smo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH", rekao je Dodik.

Po njegovom mišljenju, upitno je formiranje vlasti na državnom nivou u kojoj bi participirali opozicioni Savez za promene i stranke iz Federacije BiH.

Dodik je optužio potpredsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da "želi da napravi nestabilnu i konfuznu situaciju u Republici Srpskoj".

"Izetbegović tvrdi da je našao dobar način saradnje na nivou zajedničkih institucija sa određenim političkim partijama iz Republike Srpske. SNSD nikada nije išao u institucije vlasti na nivou BiH zato što je to želio, ali je smatrao političkom obavezom da predstavlja Republiku Srpsku", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: