Dodikov poziv odbili PDP i NDP

Partija demokratskog progresa saopštila je da neće učestvovati u konsultacijama kod predsednika Republike Srpske o izboru mandatara za formiranje nove Vlade RS.

Izvor: Beta

Sreda, 26.11.2014.

12:10

Default images

PDP je ocenila da su te konsultacije "besmislene i neiskrene, u postojećoj atmosferi koju je kreirao predsednik Milorad Dodik svojim isključivim i često primitivnim ponašanjem".

PDP navodi da je parlamentarna većina oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbila zaključak Narodne skupštine RS da se istraži snimak na kojem se predsednica Vlade RS i međunarodno sekretara SNSD Zzeljka "Cvijanović hvali kako su dva poslanika 'kupljena' " i da se o detaljima koji se utrde, obavesti javnost.

"Zbog toga ne želimo da budemo deo formalnih konsultacija i da na taj način dajemo legitimitet procesu izbora Vlade RS, koji se očigledno odvija u krajnje sumnjivim i nedemokratskim uslovima", piše u saopštenju.

PDP je poručili da ne može da razgovara s Dodikom i zbog toga što je on na sednici Skupštine RS vređao i pretio poslaniku PDP Branislavu Borenoviću.

Poziv na konsultacije kod predsednika RS o izboru mandatara za sastav nove Vlade RS, danas je odbio i opozicioni Narodni demokratski pokret (NDP).

"Konsultacije s parlamentarnim strankama koje nisu deo parlamentarne većine, isključivo imaju nameru da se u javnosti stvori privid da će izbor Vlade Republike Srpske biti proveden na demokratski način, a taj privid omogućili bismo i mi iz NDP, kada bismo se odazvali na vaš poziv", piše u dopisu koji je Dodiku uputio predsednik NDP Dragan Čavić.

Podsećajući da predsednik RS, po Ustavu treba da "izražava jedinstvo RS", Čavić je ocenio da Dodik, "umesto državnog jedinstva, izražava državno nejedinstvo i podstiče nepremostive podele u društvu".

Čavić je pomenuo i Dodikov nekorektan odnos prema opoziciji, navodeći da on opoziciju naziva "izdajnicima", i da je pre dva dana na sednici entitetskog parlamenta Dodik vređao šefa poslaničke grupe PDP Branislava Borenovića.

"Vi i vaši sledbenici ne krijete da ste 'kupovali poslanike', kako biste obezbedili zamenu za dva nepouzdana poslanika iz vaše skupštinske većine. S razlogom sumnjamo da je jedan od ta dva narodni poslanik koji je izabran na našoj izbornoj listi kandidata za Narodnu skupštinu RS", piše u Čavićevom dopisu.

Zato on Dodiku predlaže da konsultacije obavi s tim poslanikom - Vojinom Mitrovićem.

Juče je poziv za konsultacije o imenovanju mandatara odbio i predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Po najavama vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP, mandatar za sastav nove Vlade RS biće iz SNSD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: