Bez pomaka u borbi protiv korupcije

Član Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović ocenjuje da nema pomaka u borbi protiv korupcije.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

20:29

Default images

Milenović tvrdi da istrage u slučaju 24 sporne privatizacije nisu okončane.

"Istrage 24 sporne privatizacije nisu završene, postupa se, a kako se postupa, videćemo u sledećem izveštaju Saveta", rekla je Milenović na panelu o borbi protiv korupcije u okviru Konferencije "Evroatlantska familija nacija - nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije.

"Mi ne tražimo 24 hapšenja, mi tražimo da se ti slučajevi reše. Ovde je reč o kupoprodaji informacija i 'putinovskom' rešavanju slučajeva u medijima", rekla je Milenović, i dodala da je predsednik vlade obmanut ako mu je rečeno da su istrage okončane.

Ona je rekla da je Savet podneo dosta krivičnih prijava, a da finalnih rezultata nema ni u jednoj, ali da je svojevremeno ekspresno postupano po prijavi "nedavno upucanog biznismena protiv bivše predsednice Verice Barać".

Milenović je navela da je "svaka vlada ignorisala" Savet, pa i aktuelna, sa kojom su kratko "bili u ljubavi", a sada sa njom nema komunikacije.

Ona je ocenila da je bilo mnogo lakše smanjiti plate i penzije, nego indeks korupcije, a kad bi se on smanjio samo za jedan procenat to bi, dodala je, značajno povećalo bruto društveni proizvod.

Korupcija, prema njenim rečima, prožima sve sfere društva, pa tako i pravosuđe, koje praktično i nemamo, ono je rastureno, a ne može ni biti nezavisno, tvrdi, kad nema nezavisan budžet.

Milenović je kritikovala "privatizaciju po svaku cenu" u kojoj je samo važan investitor, a ne i odakle je novac i ukazala na zamenu teza, prema kojoj je i bilo kakva investicija bolja nego da ih nema.

Podsetila je da je u izveštaju o iznošenju nelegalnog novca iz Srbije u inostranstvo od 2002-2012. Srbija zauzela visoko 15. mesto u celom svetu, a da je u okviru regiona zauzela četvrto mesto, posle Rusije, Belorusije i Poljske, što, kako je primetila, niko od zvaničnika nije komentarisao.

Zaključivši da u Srbiji nema pomaka u borbi protiv korupcije zbog, kako je rekla, paralelne ekonomije, koja je dominantna, Milenović je navela da su u tom smislu dobri planovi i strategije, i prošle i sadašnje vlasti, ali i koordinacionih tela, agencija i saveta za borbu protiv korupcije, do danas ostali velikim delom "mrtvo slovo na papiru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: