EP: Šešelj podriva regionalni mir

Glavne političke grupe u Evropskom parlamentu usaglasile su predlog rezolucije o lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

15:19

Default images

Rezolucija će se sutra naći na dnevnom redu plenarnog zasedanja u Strazburu, saopštio je hrvatski poslanik u EP Andrej Plenković.

"Parlament snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta", kaže se u prvoj tački predloga rezolucije.

Evropski parlament upozorava da su Šešeljeve provokativne izjave otvorile "ratne rane i da bi mogle da podriju napore na regionalnom pomirenju i napredak koji je postignut poslednjih godina".

Istovremeno, u predlogu rezolucije srpskim vlastima se zamera što nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahteva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava nego da istraže da li je njima prekršen neki član srpskog krivičnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju.

Evropski parlamentarci će sutra pozvati Haški tribunal da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva poverenje u međunarodnu pravdu.

"Pozivamo Tribunal da odlučnom akcijom povrati poverenje koje je oslabljeno Šešeljevim javnim nastupima i uloži dodatne napore da se tekući i žalbeni procesi ubrzaju", piše u nacrtu rezolucije.

U nacrt, koji je usaglašen danas popodne posle intenzivne debate među predstavnicima političkih frakcija, nije ušao zahtev evropskih liberala i zelenih da se od Srbije zatraži da otvori vojne arhive bivše SFRJ, kako bi se omogućilo utvrđivanje odgovornosti za zločine i utvrdila sudbina nestalih.

Poslanici će sutra pre podne glasati o ovom predlogu na plenarnoj sednici u Strazburu, a s obzirom da iza njega stoje četiri najjace političke grupe, praktično je izvesno da će biti usvojen.

Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: