"Oduzimaće se i ukradena vozila"

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja doneće nekoliko novih normi koje bi trebalo da smanje učestalost saobraćajnih nesreća.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

20:40

Default images

U vestima B92 o tome su govorili Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i Vladimir Rebić, načelnik saobraćajne policije.

“Radna grupa deluje u dva pravca, kratkoročnom i dugoročnom. Dugoročni podrazumeva stvaranje zakonskih uslova i pravila da se smanji verovatnoća pojave u saobraćaju lica koja krše pravila, dok je kratkoročni cilj sprečavanje saobraćajnih nesreća“, rekao je Vujanić.

Prema njegovim rečima, prvi cilj je da se onemogući mladima da se nađu u vozilima sa performansama koje mogu da izazovu nesreće.

“Zapremina vozila ne treba da bude velika, broj konjskih snaga po toni ne bi trebalo da bude veći od 75, a ubrzanje od 0 do 100 km/h negde oko 12,13 sekundi, slično kao kod zastave 101. Takođe, tehničke karakteristike vozila ne bi trebalo da omogućavaju brzinu iznad 140 km/h, tako da onda ne bi trebalo da dođe do nekontrolisanih situacija“, objasnio je Vujanić.

Jedna od mera je postepeno uključivanje mladih u saobraćaj.

“Najpre će moći da polažu vozački ispit za B kategoriju, a tek potom za C i D. Moći će da upravljaju vozilom najpre u određenom delu dana, ne noću, posle određenog vremena i noću, a kada se steknu svi uslovi i sasvim normalno i bez kontrole odrasle osobe“, istakao je Vujanić.

Iz MUP navode da će biti i značajnijih promena u odnosu na dosadašnje zakonske propise.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je pripremilo mere za sprečavanje nesreća u saobraćaju, naime, lica će probnu vozačku dozvolu imati dve godine, što je dvostruko više nego do sada. Takođe, ako lice dobije vozačku dozvolu u 17. godini života, ono će do 21. godine imati samo probnu dozvolu. Predviđene su i mere oduzimanja vozila od vozača koji upravljaju vozilom bez vozačke dozvole ili u stanju potpune alkoholisanosti“, naveo je Rebić.

Ovakav način kažnjavanja nailazi na podeljene reakcije, ali stručnjaci smatraju da takva praksa nije ništa novo.

“Ta ideja je bila u predlogu zakona 2006. godine, a u SAD se od 1997. godine u Kaliforniji oduzima vozilo za određene prekršaje, a takva situacija je i u Kaliforniji. U zemljama gde je privatno vlasništvo na višem nivou to je normalna procedura i nije bitno ko je vlasnik, ako je to vozilo kojim je učinjen prekršaj ukradeno, trajno se oduzima, a materijalni deo problema se onda rešava na sudu“, objasio je Vujanić.

Iz MUP-a navode da saobraćajna policija nastavlja da sprovodi planirane aktivnosti za ovu godinu.

“U toku letnjih meseci se radilo na smanjenju brzine kretanja vozila, čime je u velikoj meri smanjen i broj smrtnih slučajeva. U novembru i decembru je planirano aktivno otkrivanje alkoholisanih vozača, naročito vikendom i noću“, zaključio je Rebić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: