Da li primećujemo beskućnike?

Muškarac (55-59 god), niskog obrazovanja, nezaposlen ili angažovan na nekvalifikovanom i slabo plaćenom poslu i često zavisnik od alkohola, droge ili kockanja.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

20:25

Default images

To je profil beskućnika u Srbiji, kojih najviše ima u Beogradu.U Beogradu živi 39 odsto beskućnika, a najmanje ih ima u Vojvodini, 14 odsto.

Danju ih vidimo, ali ih ne primećujemo. Njihove sudbine i način života uglavnom nas ne dotiču, jer svi imamo svoje probleme.

Neki od njih prose, neki pokušavaju da zarade perući stakla automobila, ili se snalaze kako znaju i umeju. A gde su noću? Sa beogradskih ulica, silaze ispod njih. Tamo gde je malo toplije i ne duva vetar. I tu ih retko ko primećuje.

“Četiri, pet godina sam ovde u ovom prolazu. Kada je leto odemo na one klupe tamo. Ne idem u narodne kuhinje, ima sve i svašta, ide svako i ja ne mogu da idem”, naveo je jedan od beskućnika.

U filmovima, beskućnici spavaju ispod mosta. Tako je i u Beogradu, ali je postalo mnogo hladno. Stanari ovog skloništa pronašli su neko toplije mesto. Ostali su samo tragovi vremena provedenog ovde.

“Nema pomoći, niko ne pomaže. Hranimo se po kantama, tamo, kad zakačimo kante. Šta ćemo, nemamo odakle”.

O porodici, i kako je došao u situaciju da živi u podzemnom prolazu, ovaj čovek nije želeo da priča. Bilo kakva pomoć bi mu, kako kaže, sigurno dobro došla. Kaže da sanja neku sobicu u kojoj bi mu bilo toplo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: