"Prekinite blokadu pa da pričamo"

Dekan Filozofskog fakulteta Miloš Arsenijević pozvao je studenate koja već šestu nedelju blokira rad fakulteta da omoguće održavanje nastave.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

15:05

Default images

"Posle toga možemo da razgovaramo o svemu, ali prekid blokade je prvi najvažniji korak. Apelujem na njih da shvate da ovo ničemu ne vodi i da se time ništa neće promeniti. Mi posle ovoga možemo da razgovaramo ali insistirati na jednom jedinom zahtevu koji je nemoguće ispuniti a koji je većina studenata ostavila iza sebe, to nije rešenje", rekao je Arsenijević.

On je rekao da pre nego što se budu preduzeli koraci poput intervencije policije ima mnogo međurešenja kojima se treba pozabaviti.

"Ako ni to ne urodi plodom, onda ćemo videti šta i kako, ali intervencija policije je poslednje moguće rešenje", naveo je Arsenijević.

Dekan nije precizirao koji su to koraci i dodao da ne treba bilo šta oročavati, ali da ovakvo stanje i onemogućavanje nastave ne mogu dugo da traju.

Prema njegovim rečima, blokada i ne postoji time što su studenti većinom pristali na dogovor sa dekanatom fakulteta koji je postignut prošle nedelje.

"Ovo su zapravo nepoznati ljudi koji su nasilno upali u fakultetsku zgradu kad je ona bila zaključana", istakao je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, učesnici protesta upućuju pretnje i pogrdne reči svojim kolegama koji žele da se bloklada okonča kao i profesorima i da je zbog toga jako teško pregovarati sa njima.

"Pokušaćemo da ispitamo sve mogućnosti i pronađemo najbolje moguće rešenje, a ako postoji samo jedno, onda ćemo primeniti to jedno", rekao je dekan upitan da li će tražiti reakciju policije.

U 14.00 časova počeo je protest samoorganizovanog studentskog pokreta koji je inicijator blokade i obustave nastave na Filozofskom fakultetu.

Članovi tog pokreta tvrde da su, suprotno tvrdnjama dekana, studentski zahtevi samo delimično ispunjeni i da je stvar drugačija u praksi.

Predstavnici tog pokreta tvrde da uprava fakulteta nasilno pokušava da prekine njihov protest i ugrozi njihovo zdravlje time što isključuju struju i grejanje u zgradi fakulteta.

Oni tvrde da uprava fakulteta ne želi sa njima da razgovara i da će istrajati u svom protestu.

Ukoliko protest na Filozofskom fakultetu u Beogradu potraje, školska godina će biti prekinuta, poručio je danas ministar prosvete Srđan Verbić.

"Propušteno je teško nadoknaditi"

Dekan Filozofskog fakulteta je izjavio iako ne postoji aposlutni rok za rešenje problema blokade te visoke škole, vrlo je blizu granica kada će se teško nadoknaditi propušteno.

"Već smo na granici, vrlo smo joj blizu kada će biti vrlo teško nadoknaditi propusteno, tako da vreme izmiče, što potvrđuje i to što novinari sa svih strana dolaze kod mene, ranije me niko nije zvao ni na televiziju niti da dam intervju, a sada ođednom ne mogu sve da postignem. Nešto se događa, na neki načina kao da se krećemo prema nekom kraju", rekao je dekan Arsenijević Tanjugu.

Inače, razgovor sa Arsenijevićem je vođen u Dekanatu, dok je sa ulice doprila glasna muzika sa "blokiranog" Filozofskog fakulteta.

Kometentarišući izjavu ministra prosvete Srđana Verbića da postoji opasnost da školska godina na tom fakutletu bude prekinuta, dekan Arsenijević rekao je da je to "samo još jedna pretnja" u gomili, kako je rekao, pritisaka koji stižu sa svih strana kako bi se "ta stvar" okončala.

"Bune se roditelji i studenti koji ne mogu da plaćaju, pa se onda i Ministarstvo uključilo", rekao je Arsenićević.

Podsetivši na početak protesta i studentske zahteve, Arsenijević je rekao da su svi njihovi uslovi ispunjeni osim jednog koji je ispunjen delimično, a to je, kaže, da studenti mogu besplatno da prijavljuju preko 65 bodova za svaku narednu godinu studija.

"Taj zahtev nije i ne može u potpunosti da bude ispunjen, jer eksplicitno piše u Odluci Saveta univeziteta, koji je ovlašćeno telo za tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, da se ti bodovi naplaćuju. Pre svega, taj zahtev je protivzakonit i samim tim teško ga je ispuniti, čak i ako bismo u najboljoj nameri to hteli", naglasio je dekan.

Sumirajući čitavu situaciju, Arsenijević sumnja da je reč o organizvoanoj, možda čak i vrlo dobro i preterano dobro organizovanoj grupici malobrojnih studenata koja faklutet drži u blokadi u ime tih bodova, iako kaže ne zna šta će uštedeti ako izgube godinu.

"U pitanju je llična promocija ili promocija neke partije, to u svakom slučaju više ne deluje da ima mnogo veze sa studentskim protestima", rekao je on i neodređeno dodao da iza toga stoji neka partija, te da on ne želi da sprovodi ni istragu ni političku analizu ko bi to mogao da bude.

Upitan dokle se može tako, Arsenijević kaže:

"li dok ne propadne semestar, studenti izgube godinu, profesori plate, ja ovaj položaj dekana...možda je to destruktivni cilj, koji takođe može biti cilj, ili dokle mi malo odlučnije ne reagujemo. Mi intenzivno razmišljamo o tome da li postoji neki ingeniozni način da se provučemo ispod scile i haridbe pa da bez policije završimo tu stvar, a da semestar ipak opstane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: