Počela obnova i gradnja 200 kuća

Nemačka nevladina organizacija ASB, sa partnerom "Huzing centar", započela je obnovu 167 kuća i izgradnju 32 kuće oštećene u majskim poplavama.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

12:22

Default images

Kuće grade i obnavljaju u Valjevu, Šapcu, Šidu, Loznici, Bajinoj Bašti, Osečini, Ljuboviji i Malom Zvorniku.

Kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, za ove opštine su obezbeđena tri miliona evra, a ukoliko vremenski uslovi dozvole kraj svih radova se očekuje do Nove godine, navedeno je u saopštenju učesnika programa.

Ugrožene porodice će pored obnovljenih, dobiti i potpuno opremljene domove novim nameštajem i belom tehnikom koju su izgubili u poplavama.

Program pomoći EU u ovim opštinama sprovodi ASB, zajedno sa partnerima "Hauzing cetrom", Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom "Ana i Vlade Divac".

Kroz projekat organizacije ASB, pored rekonstrukcije i izgradnje porodičnih domova u osam opština, obezbeđena su i sredstva za poljoprivredna gazdinstva, mala i mikro preduzeća kako bi posle poplava ponovo pokrenuli svoje biznise.

U Valjevu, Šapcu, Loznici, Osečini, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti i Ljuboviji 172 preduzetnika i poljoprivrednika dobiće grantove prosečne vrednosti 2.500 evra, dok će 34 korisnika dobiti pakete građevinskog materijala.

"Dodela ekonomskih grantova počinje ove nedelje, a do kraja godine, ukupno 406 korisnika i njihove porodice će dobiti pomoć kroz naš projekat. Zajedničkim radom četiri organizacije, sredstvima donatora, ali i odličnom saradnjom sa lokalnim samoupravama uspeli smo da obezbedimo da pomoć dođe do ljudi kojima je najpotrebnija", rekao je koordinator projekta Mauro Maskioli.

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.

Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) - u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: