Ojačati lokalne zajednice

Lokalne zajednice se moraju bolje organizovati kako bi mogle brzo da reaguju u slučaju poplava, rečeno je na regionalom skupu koji je organizovao OEBS.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.11.2014.

11:53

Default images

Lokalne zajednice su neophodan činilac u borbi protiv poplava i njihovi kapaciteti za reagovanje u takvim situacijama se moraju pojačati da bi bile spremne odmah da deluju - i pre dolaska specijalističkih timova, zaključeno je na regionalnoj konferenciji "Izazovi u podizanju spremnosti lokalnih zajednica za reagovanje na opasnost od poplava".

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Arhus centara iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije, istaknut je i značaj regionalne saradnje u prevenciji i borbi protiv prirodnih katastrofa.

Pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Bojan Tomić podsetio je da je 2014. godina donela katastrofalne poplave u Srbiji i najvećem delu regiona, a koje su nezapamćene po razmerama i karakteru.

On je rekao da je reagovanje na poplave bilo otežano jer su bili prekinuti, kako putna, tako i drugi oblici komunicija.

"U vanrednim situacijama veliki značaj je imala spremnost lokalnih zajednica da reaguju i daju prvi odgovor do dolaska specijalističkih timova", rekao je Tomić.

Sekretarka Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Ljubinka Kaluđerović rekla je da se klima dosta promenila, zbog čega se, nažalost, na narednu veliku nepogodu neće čekati 100 godina.

"Ekstremi se mogu očekivati na svakih nekoliko godina. Naša organizovanost na lokalnom nivou mora da bude drugačija od onoga što nas je zateklo u maju", smatra Kaluđerović.

Ona je rekla i da na lokalnom nivou, u vanrednim situacijama, nedostaju profesionalci, što je jedna od prvih preporuka SKGO o tome kako podići kapacitete lokalnih samouprava.

Prema njenim rečima, jedan od problema je što se malim opštinama poveravaju poslovi sa kojima one ne mogu da se nose.

Kaluđerovićeva je ocenila da u ovoj oblasti mora mnogo toga da se promeni i da Zakon o vanrednim situacijama treba da pretrpi određene promene, jer je primena pojedinih propisa neodrživa.

"Nikad nas nijedna nepogoda neće pogoditi same. Sve je u regionu, u slivu jedne reke i svi treba da budemo bolje povezani", zaključila je Kaluđerović.

Savetnica na programu životne sredine Kancelarije koordinatora OEBS-a za ekonomska i pitanja životne sredine Dženiver Sehring smatra da su dobra i efikasna saradnja zamalja regiona i njihova solidarnost, među ključnim pitanjima za prevenciju i borbu protiv prirodnih katastrofa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: