"Izrael, Srbija-vekovni prijatelji"

Predstojeća poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Izraelu biće istorijska, ocenio je ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

16:09

Default images

"To je koliko znam prvi put da će premijer Srbije zvanično posetiti Izrael. To je znak zahvalnosti Srbiji, veoma bliskoj i prijateljskoj zemlji, kao i prema Vučiću. Mislim da je poseta veoma važna, jer se njome naglašavaju vekovno prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda, kao i zajednički ciljevi i izazovi koje imamo", rekao je Levi.

Premijer Srbije sastaće se u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsednikom Ruvenom Rivlinom, bivšim predsednikom Ssimonom Peresom i ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom, dok će u Tel Avivu imati sastanke sa privrednim predstavnicima zemlje.

"Biće to istinski susret dvojice premijera koji imaju zajednički jezik. Stojimo pred izazovom unapređenja ekonomske situacije, trgovine između Izraela i Srbije, obeležavanja godišnjice tragedije Jevreja u Evropi, ali pre svega produbljivanja razumevanja našeg strateškog savezništva i uzajamnog uvažavanja. To je čin prijateljske posete prijateljskoj zemlji", naveo je Levi.

On je naglasio da su izraelske kompanije već prisutne u Srbiji u različitim oblastima, investicija, trgovine, istraživanja, nekretninama, visokim tehnologijama i posebno u poljoprivredi, za koju veruje da ima ogroman potencijal.

"Verujem da je ekonomska budućnost Srbije veoma snažno povezana sa ubrzanjem reformi u poljoprivredi, svi to znaju. Možete da izvozite, a ne da uvozite hranu. Verujem da će se to dogoditi. Mislim da će izraelske kompanije biti srećne da budu deo tog pozitivnog razvoja. Vaš premijer razume to, gura napred reforme u Srbiji da biste privukli investitore, takođe i izraelske investitore u mnogim oblastima. Snažno verujem u našu saradnju”, naveo je Levi.

On je istakao je da njegova zemlja nema ništa protiv ma kojeg naroda na Balkanu, ali da nije priznala nezavisnost Kosova.

Levi je pozdravio dijalog između Beograda i Prištine kao model za rešavanje problema među narodima, što je, kako kaže, za sada mogućno na Balkanu, ali ne i na Bliskom istoku gde je nastao opšti metež, bez presedana u novijoj istoriji.

"Izrael nije priznao nezavisnost Kosova, pre svega zbog naše bliskoistočne dimenzije i to je preovlađujući razlog. Mislim da je veoma hrabro i odvažno vođenje dijaloga između Beograda i Prištine. To je model koji pozdravljamo i uvažavamo. Najgore je prošlo na Balkanu", ocenio je Levi.

On je dodao da se to ne može reći za Bliski istok, kao i da je politički dijalog jedini način da se postigne istinsko rešenje i da su pregovori za stolom pravi put za normalizaciju odnosa.

"Stari Bliski istok je mrtav. Suočavamo se sa novim pretnjama koje su izvan razumevanja. Ne tako davno imali smo diktature u državama oko nas. Mnoge od njih bile su vojni režimi, ali mi smo znali ko su nam susedi, a znali smo i ko su neprijatelji", rekao je ambasador Izraela.

Levi je naglasio da je reč stabilnost nestala iz bliskoistočnih vokabulara i da region živi u novoj stvarnosti u kojoj svaki dan donosi sve više užasnih vesti.

"Ne znamo šta će se sledeće dogoditi. Okruženi smo poluvojnim organizacijama. Neke od njih već kucaju na naša vrata. U Libanu su već borbe sa Islamskom državom, Sirija krvari, Irak nažalost, više ne postoji kao normalna suverena zemlja, Jordan kao veoma važna država je ugrožen, Egipat je stabilan i to je država na koju mi računamo. Metež u arapskom svetu je bez presedana još od 13. veka kada su Mongoli opustošili Bliski istok i zapalili Bagdad", rekao je Levi.

On je izrazio očekivanje da će islamski svet učiniti više da zaustavi kroproliće, dodajući da su Arapi histerično reagovali kada su ispaljujući rakete "Izraelci branili svoje živote", a da sada ćute.

"Vidimo kraljevstva mržnje, muslimani ubijaju muslimane. Ne vidim arapsku solidarnost, koja možda ne postoji ili postoji samo protiv Izraela. Očekujem više od islamskog sveta da zaustavi to krvoproliće", kazao je izraelski ambasador.

Komentarišući nacrt predloga za izmenu zakona prema kojem bi Izrael ubuduće umesto "jevrejska i demokratska" trebalo da bude nacionalna država Jevreja, Levi je ocenio da to ne dovodi u pitanje suštinu Izraela kao demokratske države u kojoj se poštuju ljudska prava.

"Izrael je jedina država jevrejskog naroda. Ono što je iza nacrta zakona jeste da predupredi situaciju u kojoj bi Palestinci, naši susedi, bili u nedoumici u vezi sa posebnošću Izraela kao domovine jevrejskog naroda. Poslednje što želimo je da neko pomisli da je Izrael država dva naroda. Izrael nije država dva naroda", naglasio je Levi.

On je objasnio da je Izrael domovina jevrejskog naroda sa demokratskim vrednostima i da kao što Izrael priznaje Palestincima pravo da budu slobodni u svojoj budućoj državi, domovini Palestinaca u svetu, Jevreji očekuju od njih da priznaju specijalni status Izraela kao domovine jevrejskog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: