NATO protiv sajber kriminala

Članice NATO i Partnerstva za mir, uključujući Srbiju, moraju da pojačaju saradnju u borbi protiv sajber napada, korupcije i prirodnih katastrofa.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

12:08

Default images

To je poruka sa današnje konferencije "Evroatlantska porodica nacija-nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama", koja se održava u Beogradu.

Predsednik Upravnog odbora Atlantskog saveta Srbije Alvaro Balesteros rekao je na panelu posvećenom sajber napadima da je odbrana od te vrste pretnji postala prioritet za zaštitu komunikacija 28 država članica Alijanse.

"Moramo hitno da reagujemo i zaštitimo svoje komunikacije", rekao je Balesteros, predsednik Upravnog odbora oganizacije koja organizuje jednodnevnu konferenciju u hotelu "Art" u Beogradu.

On je istakao da je došlo vreme da NATO i zemlje okupljene oko Partnerstva za mir, uključujući i Srbiju, pojačaju saradnju u odgovoru na bezbednosne izazove nevojnog karaktera, kao što su sajber napadi, korupcija, prirodne katastrofe...

Visoki savetnik pomoćnika generalnog sekretara NATO za stratešku komunikaciju u oblasti rastućih bezbednosnih izazova, Detlef Pul, naveo je da je NATO vojni savez, ali da pitanje sajber napada nije samo vojno jer sajber kriminal ugrožava bezbednost svake države u svetu, ali i bezbednost građana.

Pul je ukazao na to da su informatičke mreže Alijanse svakodnevno izložene sve sofisticiranijim sajber napadima.

"Mi smo pojačali svoje aktivnosti na odbrani mreža, centralizovana je kontrola informacija, a prisutni su i visoki standardi zaštite", rekao je Pul, koji je istakao da svaka država članica NATO sama donosi odluku o tome da li da zatraži pomoć timova iz sedišta u Briselu, ukoliko zaključi da je meta sajber kriminalaca.

"NATO ne radi ništa što bi bilo ofanzivno, neke nacije to rade, druge to ne rade, ali mi nemamo ništa sa tim", podvukao je zvaničnik Alijanse.

Pul je rekao da je na poslednjem samitu NATO u Velsu usaglašeno da se sajber napadi tretiraju kao agresija i utvrđena je platforma za saradnju među članicama.

On je, međutim, napomenuo da su na samitu ostala neslaganja koja bi odluka NATO mogla da bude ukoliko se zaključi da je neka članica meta takozvane sajber agresije.

Pul je naveo da Alijansa od 2008. godine, kada je bila suočena sa sajber napadima, kako je rekao, ruske vojske tokom gruzijskog rata, počela da uvodi godišnje vežbe odbrane od sajber napada.

"Glavno sajber vežbalište je u Talinu, ali to nije NATO institucija jer njime rukovodi estonska vlada", rekao je Pul i dodao da NATO odnedavno ima i Komitet za sajber pitanja u cilju jačanja sajber odbrane.

Prema njegovim rečima, najveći izazovi u odbrani od sajber napada leže u tome što neke zemlje ne žele da dele informacije, jer smatraju da je reč o narušavanju njihovog suvereniteta.

Pomoćnik pravnog atašea Ambasade SAD Donaldo Vilson saglasio se sa kolegom iz Brisela da najveći izazovi leže u razmeni informacija s obzirom na zakonska ograničenja koja neke države imaju.

Vilson je upozorio da je sajber kriminal drugačiji od ostalih jer prevazilazi granice jedne zemlje i iz tog razloga je istakao značaj multilateralne saradnje.

On je rekao da sajber kriminal predstavlja pretnju koja svakodnevno raste sa razvojem kibnernetičkog sveta i da su godišnji troškovi nastali od sajber napada na mrežama širom sveta 113 milijardi dolara.

"Imamo više od milion žrtava sajber napada dnevno, odnosno 12 osoba u jednoj sekundi", rekao je bivši specijalni agent FBI.

On je preneo iskustva američke agencije u bori protiv sofisticiranog kriminala, uključujući tu i borbu protiv "botnet" sistema koje koriste sajber kriminalci.

Na skupu, koji se organizuje uz podršku Ambasade SAD, biće održani i paneli posvećeni borbi protiv korupcije, energetskoj bezbednosti i odbrani od prirodnih nepogoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: