Ferguson pokazao - jaz još postoji

Incident koji se desio u Fergusonu, i protesti po drugim gradovima SAD, pokazali su da jaz između većine belaca i Afroamerikanaca i dalje postoji.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

20:44

Default images

Profesor FPN Dragan Simić kaže da ga događaji u Fergusonu nisu iznenadili.

Sigurno je da su SAD mesto gde je na snazi vladavina prava, kaže Simić i dodaje da je policajac učinio krivično delo, ubio čoveka, ali da je on delovao u skladu sa procedurama u toj situaciji.

Simić je podsetio na slične, rasne incidente, koji su se događali i ranije i s vremena na vreme.

Naglasio je velike nerede 1992. kada je Buš stariji morao da upotrebi i gardu da bi demonstrante umirio.

Simić kaže da može da se dogodi da se ovi nemiri prošire, ali ocenjuje da noćašnji incidenti nisu obima kao oni 1992.

Ono što je jako opasno, od avgusta, kada je Braun stradao tako što ga je policajac ubio sa 12 metaka, imamo nekoliko gubitaka života, kaže Simić. On je podsetio da se od tada dogodilo nekoliko sličnih incidenata, uključujući poslednji u Klivlendu, kada je policajac ubio tinejdžera sa, kako se ispostavilo, vazdušnim pištoljem.

Sve se to skupilo i sada kulminira nezadovoljstvo, kaže Simić.

Porodica mladog Brauna traži pravdu, ali i upozorava svoje Afroamerikance da to rade na miran način, da ne ruše objekte i da se ne pravi haos, dodao je Simić.

Ovo je više od incidenta i ne zna se u šta će prerasti, rekao je profesor i dodao da odgovor na njega mora da bude sistemski, u pogledu zakonske regulative i drugih promena.

Dugogodišnji dopisnik Politike iz SAD Milan Mišić kaže da je ovaj incident pokazao da postoji jaz između bele većine i Afroamerikanaca i da on još nije prevaziđen.

Ovaj slučaj je 9. avgusta, kad se dogodio, izgledao jednostavno, kaže on. Policajac je upotrebio prekomernu silu prema jednom nenaoružanom mladiću, krenula je istraga, 70 sati policija je saslušavala svedoke, podseća Mišić. Međutim, danas nije tako.

Kako primećuje, u izveštajima američkih medija ističe se da je gnev opravdan, ali i da se nasilje mora zaustaviti.

Napominje da bi trebalo da se promeni nekoliko sistemskih stvari. Mišić kaže da mora da se menja policijski sistem, jer policajac u Americi može olako da potegne silu u takvima situacijama. Mišić kaže da su često Afroamerikanci izloženi raznim pretresima i zaustavljanjima, odnosno da su oni a priori sumnjivi.

Međutim, kako je rekao, ne veruje da će doći i do promena u ovim segmentima, jer će Kongresom, sada, posle izbora, dominirati republikanska većina.

Ministarstvo pravde SAD tiho istražuje ovaj slučaj, savezni nivo se itekako uključio u ovo pitanje, ocenjuje profesor Simić. Apel predsednika Obame će imati svog odjeka, ali nisam siguran da će lako doći do smirivanja, dodaje on.

Moraju da se naprave promene o kojima se govori na demonstracijama, odnosno da se reši pitanje disproporcionalnosti u odnosima prema belcima i prema Afroamerikancima, zaključuje Simić iz Centra za američke studeije FPN.

Protesti su, inače, nastavljeni i danas u pojedinim američkim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: