"Brine nas želja UKR da uđe u NATO"

Najnovije izjave kijevskih zvaničnika da Ukrajina želi da uđe u NATO izazivaju zabrinutost izjavio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

12:32

Default images

Brine i najava da će biti uskraćebe penzija građanima jugoistočne Ukrajine, rekao je Fabijus.

Brine i najava da će biti uskraćene penzija građanima jugoistočne Ukrajine, rekao je Fabijus.

"Poslednjih dana smo čuli nekoliko izjava ukrajinske strane koje su veoma zabrinjavajuće. Kada Ukrajinci kažu da neće plaćati penzije građanima na istoku zemlje ili kada nova vlada kaže da je njen cilj ulazak Ukrajine u NATO, to očigledno stvara velike probleme", rekao je on u intervjuu za francuski radio "Frans Inter".

Francuski šef diplomatije je istakao da Pariz poštuje sporazum iz Minska, postignut u septembru, kojim je utvrđena mapa puta za ponovno uspostavljanje mira, prenosi TAS.

On je kazao da je razgovarao o ovom pitanju na sastanku u Beču sa šefovima diplomatije Rusije, SAD i Nemačke.

Većinska koalicija u ukrajinskom parlamentu 21. novembra je objavila da planira da proglasi kraj neutralnog statusa zemlje, da usvoji plan o pristupanju NATO i poveća budžet za odbranu na tri odsto BDP 2015. godine, podseća TAS.

Poslanici su se dogovorili da naprave i usvoje novu strategiju ukrajinske nacionalne bezbednosti i vojnu doktrinu u skladu sa promenjenom vojno-političkom situacijom u zemlji.

Novi termim "potencijalni neprijatelj" i njegova jasna definicija biće uvršteni u novu vojnu doktrinu.

Portparol ruskog ministarstva spoljnjih poslova Aleksandar Lukaševič je u četvrtak izjavio da će biti postavljeno pitanje pružanja garancija da Ukrajina neće biti primljena u NATO ako Kijev donese odluku da promeni neutralni status zemlje.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer takođe je izjavio da se protivi ulasku Ukrajine u NATO.

Štajnmajer je rekao da smatra da je "za NATO moguće partnerstvo sa Ukrajinom, ali ne i članstvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: