Haos u Fergusonu,protesti širom SAD

Nakon odluke porote da se ne podiže optužnica protiv belog policajca za ubistvo afroameričkog tinejdžera u Fergusonu, u ovom američkom gradu izbili su neredi.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

07:36

Default images

Demonstranti su izašli i na ulice mnogih gradova širom SAD kako bi izrazili protest zbog odluke porote.

Zbog odluke Velike porote američke savezne države Misuri, u protestima na ulicama Fergusona građani su se sukobili s policijom, paljeni su lokali i automobili, javlja BBC. Kako javlja RT, do sada je policija privela 29 demonstranata u Fergusonu.

Neredi su, osim u Fergusonu, izbili i u još nekim američkim gradovima. Tačan broj uhapšenih na protestima širom zemlje još je nepoznat.

Tokom objavljivanja odluke, državni tužilac je rekao da su svi dokazi iscrpno ispitani i da su neke od izjava svedoka bile suprotne nađenim dokazima.

Porodica ubijenog mladića je duboko razočarana ovom odlukom.
Foto: Beta/AP
Nakon saopštene odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Vilsona, građani su izašli na ulice oko policijske stanice, a zatim je odjekivala pucnjava.

Tokom protesta su razbijeni izlozi prodavnica, a zapaljeno je nekoliko automobila.
Foto: Beta/AP
Mediji izveštavaju i da je zapaljeno 12 lokala, među kojima i jedna apoteka.
Foto: Beta/AP
Policija je na to odgovorila suzavcem i dimnim bombama, ali nijedan metak nije ispalila, javio je CNN.
Foto: Beta/AP
Podsetimo, nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna ubio je, u 9. avgusta u Fergusonu, policajac Daren Vilson ispalivši u njega više hitaca, što je podstaklo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojem su Afroamerikanci u većini, ali belci dominiraju u strukturama vlasti.

Dok su svedoci ubistva isticali kako je Braun imao ruke podignute uvis, očigledno u znak predaje, dotle su u policiji Misurija tvrdili da se pre kobnog pucnja vodila borba između tinejdžera i policajca.

Protesti i hapšenja širom SAD

Foto: Beta/AP
Osim u Fergusonu, hiljade Amerikanaca protestovale su širom zemlje zbog odluke porote.

Oko hiljadu demonstranata izašlo je na Tajms skver u Njujorku i prošetalo gradom. Policajci su kontrolisali kretanje demonstranata, a policijski helikopter je nadletao njujorški trg

Na Junion skveru takođe se okupila grupa demonstranata uz poruke "Zatvor za policajca ubicu" i "Važni su i životi crnaca". U Vašingtonu se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred Bele kuće i uzvikivalo "Ruke uvis, ne pucajte!" - parolu s ranijih demonstracija u Fergusonu.

Demonstracije su održane i u Bostonu, Los Anđelesu, Filadelfiji, Denveru, Sijetlu, Čikagu i Solt Lejk Sitiju, ali su uglavnom protekle bez većih okršaja s policijom.

U Ouklendu (Kalifornija) je oko 2.000 ljudi blokiralo auto-put prema američkoj televiziji CBS, posle čega su usledila hapšenja.

Vlasnici prodavnica u tom gradu postavili su na izloge svojih radnji natpise "Podržavamo Majkla Brauna". Američki predsednik Barak Obama pozvao je na mir i razumevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.

Obama je izjavio da je razumljivo da će neki Amerikanci biti "veoma razočarani, pa čak i gnevni", ali je ponovio raniji apel roditelja ubijenog mladića da protesti treba da budu mirni. Francuska ministarka pravde Kristijan Tobira osvrnula se na rasistička ubistva u SAD na Tviteru napisavši

"Koliko je bio star Miki Braun? 18. Trejvon Martin? 17. Tamir Rajs? 12. Koliko će star biti sledeći? 12 meseci? "Ubij ih pre nego što odrastu" Bob Marli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: