Usvojen zakon o radu stranaca

Poslanici su danas usvojili Zakon o zapošljavanju stranaca, kao i dva iz oblasti poljoprivrede.

Izvor: Beta

Utorak, 25.11.2014.

17:52

Default images

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o zapošljavanju stranaca, koji predviđa da će zaključenje ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa stranim državljanima biti moguće na period koji ne može biti duži od tri meseca u kalendarskoj godini, dok će stranac u Srbiji moći da boravi duže od 90 dana zbog spajanja porodice.

Privremeni boravak može da se odobri strancu koji namerava da boravi u Srbiji duže od 90 dana zbog rada, zapošljavanja, obavljanja privredne ili druge profesionalne delatnosti, školovanja, studiranja ili specijalizacije, naučno - istraživačkog rada, praktične obuke, učestvovanja u programima međunarodne razmene učenika ili studenata...

Zakon o zapošljavanju stranaca jasno reguliše način njihovog zapošljavanja, ali i predviđa odgovarajuće mehanizme na osnovu kojih će se štititi domaće tržište rada.

Zakon je u skladu sa obavezujućim preporukama Evropske unije i potvrđenim konvencijama Međunarodne organizacije rada i Svetske trgovinske organizacije.

U obrazloženju Predloga zakona o zapošljavanju stranaca se navodi da Nacionalna služba za zapošljavanje prosečno godišnje donese oko 2.500 odobrenja za zasnivanje radnog odnosa stranaca u Srbiji.

Zakonom je isključivo je uređena mogućnost zasnivanja radnog odnosa sa stranim državljanima i licima bez državljanstva uz odobrenje za zasnivanje tog radnog odnosa.

Izuzetak od tog pravila je u slučaju obavljanja stručnih poslova utvrđenih ugovorom o poslovno - tehničkoj saradnji, dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, ili prenosu tehnologija i stranim ulaganjima.

Odobrenje za zasnivanje radnog odnosa daje organizacija nadležna za poslove zapošljavanja, ukoliko stranac ima prethodno odobrenje za stalno nastanjenje, odnosno za privremeni boravak.

Kvota za rad stranaca u slučaju poremećaja na tržištu rada uređuje se u skladu sa migracionom politikom i stanjem i kretanjem na tržištu rada i to na predlog ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja uz prethodno pribavljeno mišljenje socijalno-ekonomskog saveta.

Uslovi za zapošljavanje stranca predviđeni zakonom ne primenjuju se na zapošljavanje stranca čiji boravak u Srbiji ne traje duže od 90 dana u roku od šest meseci od dana prvog ulaska u zemlju, kao i na stranca koji je vlasnik, osnivač, zastupnik ili član organa pravnog lica registrovanog u Srbiji...

Uslovi za zapošljavanje ne primenjuju se i na predavača ili istraživača koji učestvuje u organizovanim profesionalnim skupovima, ili istraživačkim projektima ili radi u cilju predstavljanja ili sprovođenja različitih naučnih i tehničkih dostignuća, kao i na njegovo prateće osoblje, lično obavlja privremene obrazovne, sportske, umetničke, kulturne i druge slične aktivnosti.

Izuzeti su i oni koji u Srbiji borave na naučnom, umetničkom, kulturnom ili sportskom događaju, u organizaciji ovlašćenih organizacija, državnih organa ili organa teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave kao i prateće organizacijsko i tehničko osoblje.

Zakon je predvideo i kaznene odredbe.

Usvojena i dva zakona o poljoprivredi

Skupština Srbije usvojila je danas i dva zakona iz oblasti poljoprivrede - zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivedne proizvodnje i o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

Jedna od novina usvojenog zakona o finansiranju poljoprivrede je uvođenje korišćenje zaloga na budućem rodu kao sredstvu za obezbeđenje pozajmice.

Ugovor o finansiranju proizvodnje upisivaće se u registar ugovora o finansiranju, što će omogućiti proveru da li je određena parcela opterećena nekom obavezom.

Očekuje se da će učesnici u sistemu predžetvenog finansiranja biti pre svega primarni poljoprivredni proizvođači kao zalogodavci, dok će se kao zalogoprimaoci pojavljivati banke i prerađivači u oblasti biljne proizvodnje.

Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fodna, kojim se reguliše ulov, zaštita i promet ribe, riblji fond se definiše kao prirodni resurs koji se izdaje korsnicima na osnovu javnog konkursa.

Uvoden je poseban račun za sredstva od izdatih dozvola u cilju kontrole namenskog trošenja sredstava, kao i posebna dozvola za rekreativni ribolov za ribarska područja u granicama zaštićenih područja.

Izvršene su izmene zakonskih odredaba koje definišu kazne prekršaje i privredne prestupe u smislu povećanja visine novčanih kazni kao važne mere u zaštiti i korišćenju ribljeg fonda.

Poslanici su usvojili i Protokol o zaštiti od poplava uz okvirni sporazum o slivu reke Save, koji se definiše saradnja na uspostavljanju međunarodnog režima plovidbe, održivom upravljanju vodama, zaštite o štetnom uticaju voda, vodnog režima i vodenih eko sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: