Vučić: Puste Šešelja, pa kude nas

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbiju "niko ništa nije pitao" kada je predsednik SRS Vojislav Šešelj puštan iz Haškog tribunala.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

16:24

Default images

Kako je istakao, Beograd želi stabilnost u regionu, a ne rast tenzija.

"Oni su doneli odluku o tome da li puštaju gospodina Šešelja, doneli su odluku o tome kada ga puštaju, nas niko ništa nije ni pitao, niti konsultovao, niti nam bilo šta rekao. Od nas nisu ništa ni tražili, ono što su tražili, nešto malo, mi smo učinili, ni u šta se nismo mešali", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nelogično je sada optuživati Srbiju zbog Šešeljeve retorike nakon što je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala i vratio se političkom delovanju u Beogradu.

"Moram da priznam da sve to prilično ne razumem i da me podseća na genijalnog Dušana Kovačevića iz 'Balkanskog špijuna', kada kaže: 'Oprostiće ti Đura što te je tukao. Ne znam šta da odgovorim, veoma sam ozbiljan i odgovoran čovek i ne znam šta bih vam na to rekao", kazao je Vučić nakon otvaranja novog pogona fabrike Henkel.

Dodao je da je Srbija, u regionalnoj politici, faktor stabilnosti i da nikoga ne vređa i ne izaziva, za razliku od nekih "koji gledaju preko plota".

"Što se nas tiče neka oni rade svoj posao, mi nikoga nismo niti ćemo da ugrožavamo, samo ćemo da čuvamo svoju slobodu, svoja prava, uveren sam potpuno da je ekonomija budućnost Srbije, na tome radimo i dalje ćemo biti faktor stabilnosti u regionu", rekao je Vučić.

Radna grupa Sabora Hrvatske usaglasila je danas tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i traži poništavanje takve odluke Haškog tribunala.

"Deklaracija se ne bavi posebno Srbijom. Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, udara u temelje vladavine prava, zagovara veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo da prihvatimo", rekla je inicijatorka deklaracije, nezavisna poslanica i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj. Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: