UKR: Sukob Porošenka i Jacenjuka

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko najavio je da će ove nedelje biti učinjeni prvi koraci ka formiranju nove vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

18:14

Default images

Na taj način on želi da uveri svoje zapadne saveznike u ozbiljnost evropskog puta Ukrajine, nakon navodnog ispoljavanja zabrinutosti Zapada, u vezi sa odugovlačenjem formiranja Vlade i sprovođenja najavljenih reformi.

Većina zapadnih vlada, na čelu sa SAD, kritikovala je Kijev zato što vladu nije formirao ranije, s obzirom na to da su parlamentarni izbori održani u oktobru. Navodno je do toga došlo zbog sukoba Petra Porošenka i Andreja Jacenjuka, koji će biti novi mandatar.

“Nadamo se da će proces formiranja Vlade početi ove nedelje“, istakao je Porošenko.

On je takođe naveo mogućnost održavanja referenduma u državi o mogućem članstvu u NATO, iako u Ustavu države piše da Ukrajina mora ostati van svih blokova.

Navodni sukob između Porošenka i Jacenjuka je nastao zbog toga što je aktuelni predsednik želeo veća ovlašćenja, koja sa sobom donosi pozicija premijera.

Predsednik Vlade ima kontrolu nad nacionalnom gardom i dobrovoljačkim bataljonima koji se bore na istoku zemlje protiv proruskih separatista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: