Erdogan: Nije isto žena i muškarac

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da žene nisu ravnopravne s muškarcima i kritikovao feministkinje jer "odbacuju koncept materinstva".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:41

Default images

Govoreći na jednom skupu u Istanbulu o pravima žena, Erdogan je rekao da zbog bioloških razlika muškarci i žene ne mogu da imaju istu ulogu u životu, preneo je AFP.

"Naša religija (islam) odredila je mesto žene (u društvu) - materinstvo", rekao je turski predsednik na skupu na kojem je medju ženama bila i njegova kćerka Sumeje.

"Neki ljudi to mogu da razumeju, dok drugi ne mogu. To ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju koncept materinstva".

Prema njegovim rečima, žene i muškarci ne mogu biti tretirani jednako "jer je to protivno ljudskoj prirodi".

"Njihovi karakteri, navike i fizička građa su različiti. Žene ne mogu da rade sve poslove koje mogu muškarci, kao što je to u komunističkim režimima. Ne možete reći ženama da idu napolje i da kopaju zemlju. To je protiv njihove prefinjene prirode", rekao je on.

Erdoganovu vladu s islamskim korenima dugo su optuživali kritičari koji su smatrali da ona narušava sekularne principe države i ograničava građanske slobode žena, preneo je AFP.

On je takođe izazvao bes feminističkih grupa izjavljujući da svaka Turkinja treba da ima troje dece, uz predlog da se ograniče prava na abortus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: