Britanci u gerilskoj borbi sa ID

Britanska elitna jedinica SAS je u tajnoj misiji u Iraku na terenu ubila stotine džihadista Islamske države, objavio je Raša tudej.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

10:29

Default images

Koristeći specijalizovane "kvadove" britanski vojnici uglavnom noću tragaju za neprijateljem i uspevaju da ubiju i do osam terorista dnevno.

Izvori iz britanskog ministarstva odbrane su ranije naveli da je elitna britanska Specijalna vazdušna jedinica (SAS) uključena samo u neborbenim misijama.

Ipak, pored izviđačke uloge u Iraku, jedinica učestvuje i u eliminaciji džihadista ID, navodi se u specijalnom izveštaju britanskog Mejla u izdanju od nedelje.

SAS jedinica koristi obaveštajne podatke kako bi identifikovala potencijalne mete, uglavnom dobijene uz pomoć dronova. Kada se objekat identifikuje, vojnici se transportuju helikopterima Kraljevske avijacije na teritoriju koju kontroliše Islamska država. Vojnici se spuštaju iz helikoptera ponekad 50 milja (80 km) dalje od njihovog cilja zbog toga što su motori helikoptera veoma glasni. Britanski list saznaje da se ove emisije odvijajuju skoro svakodnevno u poslednje četiri nedelje, uglavnom noću, kako bi iznenadili borce ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: