"Pitanje Kosova na Formuli 1"

Na finišu ove sezone Formule 1 među zvanicama bili su i predsednici Srbije i samoproglašene Republike Kosovo Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 24.11.2014.

22:39

Default images

Oboje su bili gosti mlađeg brata predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, zamenika glavnog komandanta oružanih snaga UAE i prestolonaslednika emirata Abu Dabi šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, sa kojim su imali odvojene zvanične razgovore.

U delegaciji predsednika Srbije Danasu je rečeno da niko od njih nije video Jahjagu, te da nije bilo nikakvih (ne)zvaničnih ili kurtoaznih ”abu dabi susreta“ na predsedničkom nivou između Beograda i Prištine.

Prištinski mediji takođe tvrde da se Jahjaga i Nikolić nisu sreli. U Predsedništvu Kosova nismo dobili odgovor na pitanje da li je bilo „predsedničkih“ kontakata kod zajedničkog prijatelja - šeika Muhameda bin Zajeda, kog je Jahjaga u aprilu ove godine odlikovala Ordenom nezavisnosti za „pomoć u očuvanju mira i izgradnji države“.

UAE je prva arapska zemlja koja je priznala samoproglašenu kosovsku državu još 2008, što nije uticalo da Bin Zajed postane ne samo Nikolićev nego i „lični prijatelj“, omiljeni finansijer i investitor u Srbiji njenog aktuelnog premijera Aleksandra Vučića.

Šeik Muhamed bin Zajed je prekjuče sa Tomislavom Nikolićem najavio „unapređenje bilateralne saradnje, posebno na polju ekonomije i investicija“, dok je sa Atifetom Jahjagom „razgovarao o unapređenju saradnje između dve zemlje u oblasti ekonomije i povećanju investicija UAE na Kosovo - u poljoprivredu, energiju i infrastrukturu“. To su, svako za sebe, objavila predsedništva Srbije i Kosova.

Jahjaga je Formulu 1 iskoristila i za susrete sa bivšim španskim kraljem Huanom Karlosom, jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, visokim državnim zvaničnicima Kipra, Sejšela, Etiopije, Gabona i Kenije, iako neke od ovih država nisu priznale kosovsku nezavisnost.

Dan ranije ona je razgovarala i sa članovima Fondacije kraljice majke UAE Šeike Fatime bint Mubarak o pomoći za izgradnju dečjeg hirurškog centra i odeljenja za decu obolelu od raka u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosova.

“Nije moguće da se Jahjaga i Nikolić nisu sreli u Abu Dabiju, nego to kriju od naroda. Oboje su bili u “sistemu“ svog domaćina i zajedničkog prijatelja koji ekonomski podržava i Kosovo i Beograd, tako da se ni Nikolić ni Jahjaga nisu mnogo pitali. Ono što se ne zna jeste ko je imao više uspeha u “lobiranju“ - da li je Nikolić privoleo Jahjagu da prihvati neki nivo lojalnosti Beogradu ili ga je ona ubedila da prizna “realnost“ na Kosovu”, kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM.

Politički analitičar Dušan Janjić objašnjava za naš list da su „trke, kao i nekadašnji odlasci u lov, koje je voleo Josip Broz Tito, zapravo ‘pingpong’ diplomatija koja služi za relaksaciju zategnutih odnosa, kakvi su između Beograda i Prištine“.

“Ako je bilo susreta, Nikolić i Jahjaga su opravdali svoje prisustvo na Formuli 1. A ako je susret zaista izostao, oni nemaju opravdanje pred javnošću šta su radili u Abu Dabiju. Treba imati u vidu da UAE, kao domaćin, imaju mehanizme da do sastanka ovo dvoje zvaničnika dođe - imaju investicije na obe strane, bliski su SAD i izmestili su Nikolića i Jahjagu izvan domašaja medija”, napominje Dušan Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: