RS hoće i sa Srbijom, Rusijom i SAD

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je ovaj entitet BiH u protekle četiri godine očuvao svoju autonomiju i ojačao institucije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.11.2014.

19:31

Default images

On je istakao da je Republika Srpska i danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, kao i da je na međunarodnom planu RS prepoznata i uvažena.

"To nije bilo lako postići, ali preuzimajući funkciju predsednika Republike Srpske, i pre četiri godine sam znao da će RS, i mi koji smo preuzeli odgovornost za nju, biti izloženi brojnim iskušenjima i izazovima", rekao je Dodik u svom inauguracionom govoru u Narodnoj skupštini RS povodom prezumanja dužnosti u drugom mandatu.

On je ocenio da biti predsednik RS "nije privilegija, već velika čast i obaveza da se služi svom narodu", dodavši da mu je narod na oktobarskim izborima ponovo ukazao poverenje, što dokazuje da "nije izneverio" poverenje koje mu je ukazano pre četiri godine.

Navodeći da su ustavne nadležnosti Republike Srpske očuvane u proteklim godinama, Dodik je ocenio da je RS danas "uređenije, lepše i prosperitetnije mesto za život svih njenih građana, što je i osnovni zadatak svake politike i odgovornih političara".

On je istakao da niko u RS, uključujući i njega, nema pravo da lični ili partijski interes stavi ispred osnovnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srpske, poručujući da on kao predsednik RS neće dozvoliti da se krši Ustav RS zbog ličnih ili partijskih interesa.

"I pre Ustavnog suda, kao predsednik Republike Srpske preduzeću sve Ustavom i zakonima mi dozvoljene mere u zaštiti ustavnog poretka naše zemlje", rekao je Dodik.

On je naglasio da je njegov imperative očuvanje autonomije i nadležnosti RS, i istakao da BiH, kako je definisana Dejtonskim sporazumom, nije smetnja RS.

"Međutim, BiH kakvu pokušavaju da nam nametnu pojedini stranci ili pojedini bošnjački političari pod plaštom raznih reformi, a s ciljem njene unitarizacije, za nas je apsolutno neprihvatljiva", istakao je Dodik.

On je podržao put BiH ka EU, ali pod uslovom da se ne umanjuje autonomija i nadležnosti RS.

Predsednik RS je istakao da je od vitalnog interesa ovog entiteta BiH njegova saradanja s Ruskom Federacijom, ali je poručio da RS želi biti ozbiljan partner i SAD.

Dodik je istakao da su za narod u Republici Srpskoj posebno važni odnosi s Republikom Srbijom, za koje je rekao da su danas na zavidnom nivou.

"Mi ćemo i ubuduće činiti sve da naša saradnja bude još plodnija u interesu našeg naroda s obe strane Drine", kazao je Dodik.

Poručio je i da će se RS na referenudumu izjasniti o eventualnom ulasku BiH u NATO, a ponovio je i raniji stav o potrebi gašenja Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Dodik je još istakao potrebu reforme pravosuđa, kao preduslova za borbu protiv kriminala i korupcije, a naglasio je i potrebu posvećenosti institucija borbi protiv terorizma.

Predsednik RS je najavio i nove građevinske i energetske projekte, ulaganja u zdravstvo i obrazovni sistem, najavljujući i borbu protiv nepotizma.

Dodik je na kraju rekao da će kao predsednik raditi na približivanja stavova suprotstavljenih političkih blokova, ističući da je RS potrebno jedinstvo kada su u pitanju njeni vitalni nacionalni interesi.

Dodik je danas u parlamentu položio svečanu zakletvu nakon što je na oktobarskim izborima ponovo izabran za predsednika RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: