"Farmakom u padu, epilog očekivan"

Hapšenje Miroslava Bogićevića je očekivano, a mesecima unazad se zna da on ima velikih problema u biznisu, kaže za Radio B92 urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

17:57

Default images

"Koncern Farmakom je dugo na staklenim nogama, a istraživanje NIN-a s početka godine pokazalo je da su tada dugovi iznosili 600 miliona evra", kaže Ćulibrk.

On dodaje da se "zna da je Farmakom dobrim delom doprineo propasti zatvorenih banaka", jer je lagano dobijao kredite, nije ih vraćao, a obezbeđivao ih je na sporan način.

"Videlo se i kako prihodi kompanije padaju, već u 2013. pali su za više od 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Već tada je moglo da se nasluti kako će se sve završit", kaže Ćulibrk.

Bogićević je bio jedan od prvih velikih privrednika koji se video sa premijerom Aleksandrom Vučićem od njegovog dolaska na vlast, a tema razgovora je bilo i vlasništvo u "Politici".

"Premijer je tada na pitanje kakva će sudbina biti Poltiike rekao da će biti teže raspetljati situaciju oko tog vlasništva, nego privatizovati Železaru. To samo govori koliko su tu bile zamršene transakcije. Biće teško doći do svih podataka i sklopiti mozaik koji će nam reći šta se tu sve dešavalo", kaže Ćulibrk.

Na pitanje da li je ovo početak obračuna sa svima koji su radili sporno, ili samo pokazatelj da Bogićević nije našao političku zaštitu, glavni urednik NIN-a kaže:

"Posle Miškovića, Perčevića, na red je došao Bogićević, a spominju se još neki veliki biznismeni. Ako se to nastavi i ako se ti procesi dovedu do kraja i ako se u procesu dokaže da je bilo krivičnih dela, to će biti konačno podvlačenje crte. Mi se 15 godina vraćamo na početak i pričamo o spornim privatizacijama i transakcijama, ali se ništa nije radilo na tome da se konačna odluka donese u sudovima. Ako se to desi, to će biti veliki korak napred."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: