Bogićević došao i otišao politikom

Hapšenje Miroslava Bogićevića samo je vrh ledenog brega i znači da ima mnogo biznismena koji su svoje imperije gradili na staklenim nogama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

20:30

Default images

To su u vestima TVB92 istakli profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić i Radojka Nikolić, iz Biznis magazina.

“Ovo je samo vrh ledenog brega. Očigledno ima mnogo biznismena koji su svoje imperije gradili na staklenim nogama. Istraga će pokazati mehanizme zloupotrebe položaja, ali je očigledno da se tu radi o perfidnim načinima, o korišćenju trougla, Bogićevića i njegovog menadžmenta, banaka i politike. Tu treba tražiti odgovor kako je opljačkana imovina građana Srbije”, rekao je Savić.

Novinarka Biznis magazina smatra da sve ima političke veze.

“Ovo je specifičan oblik političkog saveza sa privrednicima. Bogićevićeva imperija je nastala na talasu politike, pre 5,6 godina i njegov koncern je obuhvatio neverovatan opseg preduzeća. Došao je na talasu politike, otišao posle odlaska stranke koja ga je podržavala”, navela je Nikolićeva.

Ona je dala primer kredita koji je Farmakom dobio od Svetske banke.

“Iznenađujući je kredit koji je Farmakom dobio od Svetske banke, za sumnjivu firmu koja je politički podržana, Svetska banka je dala kredit od 40 miliona evra i pomoć za narednih 80 koje su dale Erste banka, Komercijalna banka i Čačanska banka. Tada je bilo izvesno da firma ne posluje dobro, da je u problemima, a taj kredit je dobila za poboljšanje uslova funkcionisanja. Tih 120 miliona nije pomoglo da se rekonstruiše koncern koji je bio zasnovan na političkoj osnovi i poslovao je zahvaljujući podršci političara”, ističe Nikolićeva.

Savić nema nikakvu dilemu da su u aferama “svi” umešali prste.

“Dug od 400 miliona evra ne može da se napravi preko noći. Jasno je da u onom trouglu političari nisu nevini, njihova uloga je najvažnija. Ja verujem da su stručnjaci u bankama bili svesni da je firma bila na staklenim nogama, neko trezven bi rekao “čekajte”, ali politički uticaji su bili jači”, zaključio je Savić.

Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević uhapšen je danas. Sumnja se da su u periodu od oktobra 2012. do marta 2013. Bogićević i M. S. iz Privredne banke omogućili da "Privredna banka Beograd" odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio "Koncern Farmakom MB", u cilju da ta privredna društva dobijene kredite u vidu pozajmice istog dana transferišu "Farmakomu" kao krajnjem korisniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: