Koliko košta rad izvršitelja?

Pre dve i po godine u Srbiji su počeli da rade privatni izvršitelji, a cilj je bio da se brže izvršavaju sudske presude.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

19:45

Default images

Međutim, iskustvo je pokazalo da građani koji plaćaju velike troškove i naknade za rad izvršitelja, pa se najavljuju izmene zakona.

Dugujete dve hiljade dinara. Međutim, ako ne platite na vreme, vaš dug može veoma brzo da naraste na skoro 12 hiljada. Neće vam zakucati na vrata zelenašii, ali hoće privatni izvršitelji.

Osnovni dug za struju 2.000 dinara, nagrada za izvršitelja 3.000 dinara, troškovi pisanja predmeta do 6.000 dinara, poštarina za slanje tužbe 900 dinara, fotokopiranje predmeta 60 dinara po jednoj strani, građanin dužnik na kraju plati mora da plati 12.000 dinara, što je šest puta više od ukupnog duga.

Jelenka Blagojević je jedna od onih čiji je prigovor odbačen. Zbog navodnog duga od 44 hiljade za Infostan, koji kaže da je u međuvremenu platila, ali da o tome niko nije obavestio izvršitelja, do sada je kroz umanjenje ličnog dohotka platila blizu 80 hiljada.

“Nula duga, nula duga je bilo. Ja sam upravo htela to, kako da kažem, kroz taj prigovor da to obrazložim i napišem, ali to niko nije uzeo u obzir. Znate, hoćemo u Evropu, e pa sutra malo će ovo poglavlje 22,23,24 o pravosuđu da otvore”, navela je Blagojevićeva.

Sadašnjim zakonskim rešenjima komunalna preduzeća imaju diskreciono pravo da biraju kancelariju izvršitelja kojoj će dodeliti predmete, pa su tako neki izvršitelji ove godine dobijali desetine hiljade predmeta. Jedna od tih je kancelarija izvršiteljke Isidore Ranković sa nekoliko zaposlenih, koja je od Elektrodistribucije Beograd dobila skoro 16 hiljada predmeta.

Ona nije želela za B92 da kaže kako je baš njena kancelarija određena za sve te predmete. U Ministarstvu pravde kažu da su svesni toga da problemi postoje.

“Radna grupa je zajedno sa komorom izvršitelja usvojila predlog da se i način raspodele predmeta promeni, tako da ce se on vršiti preko same komore i poštovaće se princip ravnomerne raspodele, da ne bismo došli u situaciju da pojedini izvršitelji dobijaju na desetine hiljada predmeta. Ono što je sasvim sigurno je da će Ministarstvo pravde da preispita pravilnik o tarifama, kako bi se uvela preciznija i jasnija pravila, transparentniji način obračuna naknada i nagrada koje naplaćuju izvršitelji”, navodi Nela Kuburović.

Sadržinu komunalnih računa građani zakonski ne mogu da ospore, ne postoji pravo žalbe koja odlaže izvršenje, dok banka ne mora klijenta da obavesti da mu se po rešenju izvršitelja oduzima do dve trećine plate sa računa. Ipak, u Komori izvršitelja uglavnom vide sve pozitivno što se tiče disciplinskih prijava ili prigovora građana.

“Reč je o nekoliko stotina. Pod pozitivnim rešavanjem podrazumevate da su usvojene prijave. Ja mislim da do sada nijedna disciplinska prijava nije usvojena”, istakao je Jovan Pješčić.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju ne predviđa ni izuzeće izvršitelja, kao ni vraćanje predmeta u pređašnje stanje. Krajnji rezultat bi mogao da bude skuplja dara no mera, ako bi usledile tuzbe Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: